5 x dit moet je weten over remote werken in Madrid

Kirsten Zijderveld
27 juni 2023
6 minuten leestijd

Regelmatig delen wij verhalen van mensen die op workation zijn geweest. Dit keer het verhaal van Kirsten Zijderveld, freelance journalist, copywriter en reisblogger, die voor 3 weken op workation naar Madrid ging. Hieronder deelt ze 5 dingen die je moet weten als je ook die kant op wil gaan. 

Wil je een tijdje ervaren hoe het is om in de Spaanse hoofdstad te wonen? Even opgaan in het Madrileense leven en daar je laptop openklappen? Ga dan remote werken in Madrid

 

1. Bruisende stad, geschikt voor remote werken

Madrid bruist. Dat voel je in elk deel van de stad; van de rumoerige, gigantische winkelstraat Gran Vía tot aan de pleintjes in de gezellige en hippe wijk Malasaña. Wat mij betreft is het daarom een heerlijke bestemming om remote te werken, want het zorgt ervoor dat ’t bij jou óók gaat bruisen. Je krijgt nieuwe inspiratie en een rondje door de stad – of dat nu tussen ’t werken door of in het weekend is – geeft je het gevoel dat je leeft. Zomaar tegen een fantastisch straatconcert aanlopen of van een indrukwekkende zonsondergang genieten na je werkdag: in Madrid is altijd wat te beleven

2. Kies je werkplekken met zorg uit

Een (hoofd)stad betekent: genoeg werkplekken om uit te kiezen. Dat is fijn, maar daardoor zie je soms ook door de bomen het bos niet meer. Zelf wissel ik werken in mijn appartement graag af met wat uurtjes in een koffietentje, en in Madrid heb ik er een hoop uitgeprobeerd. Ik verbleef in de wijk Malasaña en daar heb je eindeloos veel keuze. Maar: er zijn ook een hoop cafeetjes die klein en druk zijn. Waar je ’s morgensvroeg al geen tafeltje kunt vinden of waar het zo druk is dat je geen werk gedaan krijgt. Je kunt dus niet zomaar in elk zaakje neerploffen. Dit zijn een aantal van mijn favorieten waar ik wél lekker kon werken:

  • Federal Café

Federal – die je ook in onder meer Valencia en Barcelona hebt – staat wat mij betreft met stip op één. In dit café heb je een grote tafel én een paar plekjes aan het raam (favoriet) waar je je laptop mag openklappen. Omdat je daar omringd bent door andere remote werkers zit je meteen lekker in de werksfeer, en het zorgt er ook voor dat het niet al te gek druk is om je heen. In de rest van het café zitten wel mensen ‘gewoon’ koffie te drinken en te eten, maar daar had ik zelf geen last van. Bovendien is de kaart van Federal uitgebreid en de koffie heerlijk – ook heel belangrijk tijdens het remote werken.

  • Toma Café

Naar Toma Café moet je sowieso een keer gaan voor de lekkere koffie. Wil je hier ook werken, dan kun je het beste plaatsnemen aan een van de hoge tafels achterin. Dit is wel zo’n kleiner/drukker/knusser zaakje, maar toch had ik hier vaak een plekje te pakken. Misschien is de barkruk zonder rugleuning niet ideaal als je een hele dag door wilt knallen, maar voor een paar uurtjes is dit zeker een fijne plek. Oh, en de liefhebbers van bananenbrood en cake zullen hier ook erg enthousiast worden.

  • Santagloria Coffee & Bakery

Dit is – in tegenstelling tot de eerste twee hippe zaakjes – een wat lokaler tentje. Oftewel bij Santagloria word je omringd door Spanjaarden. Heerlijk vind ik dat, om Spaans om je heen te horen en te zien hoe de locals hier even koffie komen drinken. Ik heb hier een paar keer gewerkt en dat was een goed idee. Rustige momenten wisselen af met gezellige drukte, en het lokale karakter zorgt er ook voor dat je hier minder geld kwijt bent. Extra tip: de (gevulde) croissants zijn hier vreselijk lekker, probeer zeker die met pistache een keer. Ze zijn er ook in mini variant.

3. Boek je accommodatie op tijd

Madrid is een hoofdstad en een hoofdstad is nu eenmaal al gauw duurder en populairder. Als je die kant op wilt, raad ik je dus aan om op tijd een accommodatie te boeken. Maar dat niet alleen: kies je accommodatie met zorg uit. Omdat het zo’n bruisende en drukke stad is, is het – wat mij betreft – heel fijn als je appartement een rustige en prettige plek is. Een plek waar je je terug kunt trekken als de stadse drukte je even teveel wordt, en waar je ook lekker kunt werken als je even wilt focussen of een meeting hebt.

300*252

Hoewel ik mijn accommodaties altijd met zorg uitzoek, had ik in Madrid een beetje pech met mijn Airbnb. Het bleek veel donkerder dan op de foto’s (ik moest overdag de lampen aan), en ik kan je zeggen: te weinig daglicht is niet fijn. Van tevoren dacht ik ook een fijne plek buiten te hebben – een kleine (privé) patio – maar die bleek pal naast het raam van de buren te zijn en dus niet zo privé. Ook was de houten stoel totaal niet comfortabel en kon ik dus niet zo lekker werken in mijn appartement. Onderschat dit dus niet.

4. Vergeet de omgeving niet

In Madrid kun je je supergoed vermaken. Er zijn geweldige musea zoals het Prado en Círculo de Bellas Artes, foodcourts zoals Mercado de San Ildefonso en Mercado San Antón en een winkelstraat waar je u tegen zegt – met de grootste Zara ter wereld. Je kunt een interessante free walking tour doen, relaxen in het Retiro park of de zonsondergang kijken bij Templo de Debod.

Maar alleen in Madrid blijven is éigenlijk zonde, want om de hoofdstad heen zijn ook allerlei leuke uitstapjes te maken.

Zo is het historische Toledo – de voormalige hoofdstad van Spanje – prachtig om een dagje heen te gaan. Hier loop je letterlijk door de geschiedenis en kijk je je ogen uit. Ook een dagje Zaragoza, een minder bekende maar verrassend mooie stad, is een aanrader. Beide steden bereik je gemakkelijk per trein. Boek je ticket (een paar dagen) van tevoren om er zeker van te zijn dat je niet misgrijpt.

5. Besparen? Kies voor lokaal

In de Spaanse hoofdstad vind je talloze hippe hotspots met Instagramwaardige interieurs. Dat kan hartstikke leuk zijn, maar zoals in de meeste steden hangt er ook hier een hoger prijskaartje aan. Daarom zeg ik: zoek de lokale zaakjes op als je wat geld wilt besparen. Dat is ook nog eens leuk(er), omdat je dan echt voelt dat je in Spanje bent. Mijn tips? Het eerder genoemde Santagloria, maar ook:

  • La Doña voor een ontbijtje tussen de Spanjaarden
  • Pez Tortilla voor tapas
  • 100 Montaditos voor (kleine) broodjes als lunch of tussendoortje

Meer lezen van Kirstens? Bekijk dan haar blog Mediterranean on my mind.

Benieuwd naar andere leuke Spaanse steden voor jouw workation? Lees dan de blog met de top 5 bestemmingen in Spanje.

 

Terug naar overzicht

X