Werken vanuit een boomhut op workation

Alieke Ingerman & Bart Snijders
20 april 2022
8 minuten leestijd

Vraag jij nog toestemming aan je baas/manager om onder werktijd naar de tandarts te gaan? Voor de één absoluut een hele normale vraag, voor de ander inmiddels volstrekt ondenkbaar. Tegenwoordig is er veel vrijheid. Wanneer je werkt, hoe veel uren je werkt en ook waar je werkt. Naar tandartsbezoek om 11.00 uur, sporten onder werktijd of werken vanuit het buitenland. Het wordt allemaal steeds normaler. Op workation gaan wordt ook steeds normaler.

Voor sommige bedrijven was deze flexibiliteit al heel normaal, maar voor velen is door corona de manier waarop we denken flink veranderd. Dat je je werk ook prima vanaf een andere plek dan het kantoor kunt doen is duidelijk gebleken. En dus is remote werken opeens voor veel mensen mogelijk. En dat hoeft niet altijd vanuit een mooie bestemming in het buitenland te zijn, maar kan ook al een leuke flexwerkplek in de buurt zijn. Het gaat er om dat je vrij bent in de keuze van de werkplek en dat de manier waarop we werken in 2022 flink veranderd.

Werken vanuit een boomhut

Een mooi voorbeeld van een werkgever die deze manier van werken omarmd is Sprints & Sneakers, een toffe growth hacking agency in Amsterdam. Ik sprak met oprichter Bart, die groot voorstander is van vrijheid, flexibiliteit en vernieuwing. “Waar en wanneer je je werk doet maakt niet uit, als je maar blije klanten hebt.” Deze instelling zit zo verweven in het DNA van het bedrijf dat medewerkers ook zelf met leuke ideeën voor tripjes komen. Zolang het een doel dient staan ze altijd open voor goede suggesties. Er wordt dan besproken welke kosten vergoed worden, maar vaak komt dat wel goed.

Bart gaf een voorbeeld van een workation waar iedereen wel bij had willen zijn. Ze gingen met een groep van 15 werken vanuit boomhutten. Over een inspirerende en creatieve werkplek gesproken! “Een geweldig avontuur, wat de medewerkers nog dichter naar elkaar bracht. De sfeer die je dan hebt en de toegevoegde waarde die dat biedt voor je bedrijf is enorm.” Aldus Bart.

Er staan nog veel meer leuke dingen op te planning. Het past enorm bij hoe zij tegen werken aan kijken. Niks geen 9 tot 5 mentaliteit of werk uitvoeren omdat je ervoor betaald krijgt, maar betekenisvol werk doen waar je energie van krijgt. En uiteraard is je inkomen belangrijk, maar dat je een leuk leven hebt is nog veel belangrijker. Niet aftellen naar je pensioen, maar nu al volop genieten. Keuzes maken die bijdragen aan je eigen geluk. Dus ook werken hoe jij wil en op een manier waar jij blij van wordt.

Waarom op workation?

De reden om workations te doen is hier heel duidelijk: het zorgt voor verbinding. Het is persoonlijk, je deelt veel met elkaar, je leeft met elkaar, er is een groepsgevoel. Zo ontbijt je samen, je sport met elkaar, deelt persoonlijke verhalen en leert elkaar echt goed kennen. De andere omgeving zorgt voor creativiteit en levert onwijs veel positieve energie op. Je geeft je medewerkers veel vrijheid en vertrouwen en dat verdient zich dubbel en dwars terug. Het levert je volgens Bart een sterk team op. Dit is ook absoluut wat ik van andere organisaties en deelnemers terug hoor. Iedereen beaamt dat een workation veel meer is dan alleen een tijdje werken op een andere plek. Sterke teambuilding, hoge energie, creativiteit, productiviteit en hoge waardering voor je collega’s en werkgever zijn veelgenoemde voordelen van remote werken met je team.

Het moet eigenlijk normaal worden dat je remote kunt werken vanuit het buitenland, zolang dat mogelijk is voor jouw beroep natuurlijk, maar we zijn zo gewend aan onze oude manier van werken dat je die patronen niet zomaar doorbreekt. Mensen zijn toch wel erg vaak gewoontedieren en ietwat huiverig voor veranderingen. Bart vertelde dat hij bewust soms vanuit een koffiebar een videomeeting doet, of overdag gaat sporten. Dit om anderen daar ook enthousiast over te maken en letterlijk te laten zien dat het ook anders kan, en mag! Zodat ze buiten de hokjes gaan denken en hun eigen manier van werken gaan kiezen.

Zelf merk ik ook dat het voor mij inmiddels heel normaal is om ergens anders te werken, maar veel van mijn collega’s werken vanuit gewoonte toch vaak op kantoor of thuis.

Laatst heb ik in mijn team ook geopperd om vanaf een flexplek te werken en daar was iedereen enthousiast over. Zeker op dagen waarin je voor een bepaald project bijvoorbeeld veel met elkaar moet overleggen. Op kantoor is het nu alweer druk en is er veel afleiding, dus dan is met elkaar op een andere plek zitten erg fijn. Daar komt bij dat lekkere koffie en een heerlijke lunch bestellen ook niet verkeerd is.

Het is meer dan die ene week weg

Een week remote werken gaat eigenlijk veel verder dan die ene week. De voorpret alleen al levert zo veel energie op. Het team van Sprints & Sneakers keek er enorm naar uit, ze hadden het er over en ze waren met elkaar dingen aan het plannen. Ook dat heeft een positieve impact. Natuurlijk is de week zelf de kers op de taart, maar alles eromheen is minstens zo belangrijk. Ook daarna kan je nog weken, zo niet jaren, teren op die ene fantastische week. “Weet je nog toen in…”. De ervaring blijft je lang bij.

En laten we eerlijk zijn, naast hele blije medewerkers is het ook erg fijn om deze manier je bedrijf goed op de kaart te zetten. In een uitdagende arbeidsmarkt is het lastig om goede mensen te vinden. Bij veel bedrijven staan er veel vacatures open, zo ook bij Bart. Steeds meer wensen willen remote werken. Dat hoeft niet altijd in het buitenland te zijn, een weekje vanuit een uithoek in Nederland kan ook al heerlijk zijn. Als jij dit als werkgever aanmoedigt, of sterker nog, voor ze faciliteert, heb je een streepje voor op de concurrentie.

Het financiële plaatje

Organisaties zijn helemaal vrij in wat ze wel en niet vergoeden en bepalen dus zelf hoe het financiële plaatje van een workation er uit ziet. Over het algemeen geldt dat de werkgevers de accommodatie, het eten en een aantal groepsactiviteiten betalen. Zo gaat dat ook bij Sprints & Sneakers. Als iemand lekker naar het strand gaat en daar cocktails gaat drinken, of als iemand een keer naar een leuk feestje wil is dat voor eigen rekening. Niet meer dan logisch. Bart vergoed ook de tickets, maar er zijn werkgevers waarbij dat voor eigen rekening is. Dat komt ook omdat soms mensen al eerder zelf naar de bestemming willen gaan, of net wat langer willen blijven. Dan is het handiger om dat zelf te regelen.

De nadelen van een workation

Workations zijn redelijk nieuw. Mensen moeten hieraan wennen. Traditionele werkgevers al helemaal. Veel bedrijven hebben niet alleen te maken met wensen en behoeften van eigen medewerkers, maar ook met klanten. Dat is een uitdaging die Bart wel herkent. Sommige klanten vinden het toch fijner als je bij ze op kantoor zit.

Ik herken dat, naast je collega’s op kantoor zitten is wat we kennen, fijn en vertrouwd.

Het enige wat je kunt doen is transparantie bieden naar anderen toe, dat helpt. Laat weten wat je plan is en maak inzichtelijk wat je voor ze gaat doen. Maar eerlijk, ik werk productiever als ik niet gestoord word door klanten, collega’s en opdrachtgevers. Het is in de meeste gevallen bij een workation ook niet zo dat je weken of maanden weg bent. Een week is te overzien en dan lijkt het me toch prima mogelijk om videomeetings te doen.

Een klant of collega hoeft er dan niet van te merken dat jij weg bent. Sterker nog, ik zeg soms niet dat ik in een ander land ben en dan merken mensen het niet eens. Zorg er wel voor dat je een goede verbinding hebt, goed te zien bent op beeld en dat je goed te verstaan bent. Ga dus niet in het spitsuur bij een hippe koffietent zitten waarbij er net een gezin met huilend kind naast je komt zitten. Of buiten, bij het strand, waar de zon zo fel schijnt dat je niet zichtbaar bent op beeld. Neem je verantwoordelijkheid en zorg voor een rustige en goede werkplek.

Er zullen voorlopig nog wat vooroordelen zijn over werken vanuit het buitenland en op workation gaan. Zeker als je lekker een zonnetje op de achtergrond hebt, terwijl de ander op kantoor in de regen in Nederland zit. Patronen doorbreken heeft tijd nodig, en nog niet iedereen kan of wil wennen aan deze relatief nieuwe manier van werken. Maar als je dit wil, zowel als werkgever als werknemers, ga het gesprek dan met elkaar aan en kijk vooral naar wat er wel kan. Remote werken is echt een aanrader!

Ook met je team op workation? Bekijk dan hier al onze workation locaties.

Terug naar overzicht

X