Ik betrap mezelf er op dat ik continu het woord workation gebruik, omdat ik hier dagelijks mee bezig ben, maar veel mensen eigenlijk niet goed weten wat het is. Want wat is nou de betekenis van het woord workation? Zelfs de autocorrectie van je laptop of telefoon maakt er regelmatig per ongeluk workstation van, omdat het woord zo nieuw is. In deze blog leg ik het je uit.
Werken anno nu
In de afgelopen jaren heeft de werkwereld een drastische verandering ondergaan. Nieuwe werkvormen en flexibiliteit hebben hun intrede gedaan, mede dankzij technologische vooruitgang en vooral de opkomst van het thuiswerken. Een van de nieuwste trends die hieruit voortvloeit, is de ‘workation’. Maar wat is een workation precies en waarom is het zo populair geworden?
De definitie van een workation
Een workation is een combinatie van de Engelse woorden werken (work) en vakantie (vacation). Het idee is simpel: je neemt je werk mee naar een vakantiebestemming en combineert werkverplichtingen met ontspanning en recreatie. In plaats van volledig los te komen van je werk, zoals bij een traditionele vakantie, blijf je tijdens een workation productief werken, terwijl je geniet van een nieuwe omgeving.
Er zijn verschillende manieren om op workation te gaan. Zo kun je een soloreis maken, met een vriend/partner gaan, met een collega samen gaan of zelfs met je hele bedrijf op workation.
Waarom kiezen voor een workation?
De reden om op workation te gaan kan heel verschillend zijn. Het hangt af van je persoonlijke behoeften. De een wil de vakantie nog even verlengen en vanaf die plek alvast aan het werk gaan. De ander heeft behoefte aan een nieuwe omgeving. Voor mij persoonlijk kies ik er bewust voor om in de winter weg te gaan, want ik heb een hekel aan kou en vlucht dan graag even weg naar het zonnetje. Hierbij de meest voorkomende redenen op een rij:
1. Verandering van omgeving
Een verandering van omgeving kan wonderen doen voor je creativiteit en productiviteit. Werken vanaf een nieuwe plek, of het nu een tropisch strand, een rustige berghut of een levendige stad is, kan inspireren en nieuwe ideeën opwekken. Zolang er maar goede wifi is kun je er prima op workation.
Niet alleen zorgt dit tijdens je werkvakantie voor positieve energie, maar ook in de aanloop ernaar zul je merken dat het een boost geeft. Het voorbereiden, leuke plannen maken, je bestemming onderzoeken, het draagt allemaal bij aan de voorpret van je workation. Ook na afloop van je workation kun je nog even teren op deze energie boost.
2. Betere werk-privé balans
Een workation biedt de mogelijkheid om werk en ontspanning met elkaar te combineren. Je kunt overdag werken en ’s middags genieten van vrije tijd om de omgeving te verkennen, te ontspannen of nieuwe activiteiten te ondernemen. Ook in de avonden kun je lekker op pad. Als je geen ochtendmens bent kun je er ook voor kiezen om het om te draaien en bijvoorbeeld eerst lekker te gaan surfen en daarna aan het werk te gaan. In ieder geval is duidelijk dat het aandeel ontspanning 50% van de workation bevat en het dus een perfecte werk-privé balans is.
Tip: probeer altijd in het weekend of in de avond te reizen. Of neem een vrije dag. Onderschat niet hoeveel tijd dit kost en dat je niet kunt werken als je je van A naar B verplaatst.
3. Vermindering van stress
Het doorbreken van de dagelijkse sleur en werken in een ontspannen omgeving kan stress verminderen. Het is even wat anders dan je thuiskantoor of de kantoortuin. Het is bewezen dat de natuur een positieve invloed heeft op je mentale welzijn. Vaak betekent een workation ook dat je vanzelfsprekend meer buiten bent, op pad gaat en daardoor ook sneller tot rust komt.
4. Flexibiliteit en vrijheid
De moderne technologie maakt het mogelijk om vanaf vrijwel elke locatie te werken tegenwoordig. Zeker voor een workation, gezien dat maar een tijdelijke reis is en je over het algemeen niet zo heel lang weg bent. Zolang je een betrouwbare internetverbinding hebt, kun je je werkplek kiezen waar je maar wilt. Dit geeft een gevoel van vrijheid en flexibiliteit dat traditionele kantooromgevingen niet kunnen bieden.
Hoe bereid je je voor op een werkvakantie?
1. Kies de juiste bestemming
Kies een bestemming die zowel inspirerend als praktisch is voor je werk. Denk aan factoren zoals tijdzones, internetverbindingen en toegang tot werkfaciliteiten.
2. Maak een planning
Stel een duidelijke planning op voor je workation. Bepaal welke uren je zult werken en welke tijd je reserveert voor ontspanning en verkenning. Zorg voor een goede balans tussen beide.
3. Informeer je werkgever en werkrelaties
Communiceer je plannen met je werkgever en collega’s als je die hebt. Ook als je freelancer bent is het handig om je werkrelaties even te informeren. Zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van je beschikbaarheid en dat je werk niet lijdt onder je afwezigheid van kantoor.
4. Zorg voor de juiste apparatuur
Neem alle benodigde apparatuur en accessoires mee, zoals een laptop, opladers, en eventueel een draagbare wifi-hotspot. Vergeet niet een comfortabele werkruimte te creëren, ook als je op reis bent.
Bang dat je iets vergeet? Hier vind je een handig lijstje met alle werk spullen die je mee moet nemen.
Populaire bestemmingen voor een workation
Verschillende bestemmingen over de hele wereld zijn ideaal voor een workation. Enkele van mijn favoriete bestemmingen zijn:
- Bali, Indonesië: Bekend om zijn prachtige stranden en serene omgeving.
- Valencia, Spanje: Combineert stadse energie met stranden en cultuur.
- Berlijn, Duitsland: Niet al te ver en met de trein te bereiken, wat de reis duurzaam maakt.
- Kaapstad, Zuid-Afrika: Prachtige landschappen en een bruisende stadscultuur.
- Lagos, Portugal: Een stad in de Algarve die populair is bij digital nomads.
Hier vind je nog meer tips over toffe bestemmingen voor jouw workation.
Vamos, tijd voor jouw workation
Een workation kan de perfecte manier zijn om het beste van twee werelden te combineren: werk en ontspanning. Het biedt een unieke kans om productief te blijven terwijl je geniet van nieuwe ervaringen en omgevingen. Of je nu een freelancer bent, een ondernemer of een werknemer die op afstand werkt, een workation kan je helpen om je werk op een nieuwe, verfrissende manier te benaderen. Dus waarom zou je je volgende vakantie niet combineren met je werk en het beste van beide werelden ervaren?
Wil je hulp bij het creëren van een vrijer leven, zodat jij ook remote kunt werken? In de online cursus Remote Ready neem ik je stap voor stap mee in dat proces, zodat jij binnenkort ook onbezorgd op reis kunt.