Ga op workation en stap uit je boring zone

Alieke Ingerman
19 september 2022
7 minuten leestijd

Het is weer voorbij, die mooie zomer. Het duurt weer even voordat je kunt genieten van een stralend zonnetje. Waarschijnlijk ben je in de zomer lekker vrij geweest en moet je nu weer vol aan de bak. Het standaard werkritme sluipt er weer in. Maar dat kan ook anders, met een workation. In deze blog vertel ik je alles over de verschillende manieren van remote werken.

Beperkt door vakantiedagen en gewoonten
In loondienst ben je beperkt tot een x aantal vakantiedagen per jaar. Toen ik zelf nog voor een baas werkte vond ik dat er altijd te weinig haha. In de zomer ga je lekker weg, daarna bikkel je weer tot de kerst en tussendoor neem je sporadisch een dagje vrij. Na de kerst wordt het helemaal op je tanden bijten, want dan zijn de feestjes voorbij en is het koud en donker buiten. Freelancers hebben alle ruimte om te gaan en staan waar ze willen, maar toch is het een gewoonte om thuis je werk te doen. Ik hoor vaak dat ze hun vrijheid nog te weinig benutten.

Maak van werken een ontdekkingsreis

Tot je ontdekt dat er zoiets bestaat als een workation. Een trend die versneld is door corona, doordat we meer vrijheid hebben gekregen in onze werkplek. Opeens is een korte periode werken vanuit het buitenland voor veel meer mensen mogelijk. Daardoor kun je meer reizen en even ontsnappen uit je eigen omgeving. Je hoeft niet meer van vakantie naar vakantie te leven, maar hebt veel meer vrijheid om de wereld te ontdekken en meer te ontspannen.

Je kunt op die manier ervaren hoe het is om digital nomad te zijn. Parttime dan wel, want wat mij betreft is een workation altijd tijdelijk, bijvoorbeeld 2 weken of een maand. Lange termijn remote werken kan natuurlijk ook, als je in het buitenland wil gaan wonen voor een tijd. Alleen daar zullen werkgevers meer moeite mee hebben, wat ik snap. Je verliest dan wel de verbinding met je collega’s en het maakt samenwerken een stuk lastiger.

Wat helemaal een no go is, is om te denken dat je remote kunt werken tijdens je wereldreis.

Of als je een paar maanden een andere werelddeel wilt ontdekken. Ik heb ook lange tijd door Azië gereisd, maar niet in combinatie met werken. Je bent dan continu afgeleid, onderweg, hebt veel tijdsverschil en krijgt veel te veel prikkels om toegewijd je werk te kunnen doen.

Tijdelijk vanuit het buitenland werken
Voor een workation zijn er tal van manieren om dit uit te voeren. De één vindt het interessant om alleen op avontuur te gaan, de ander vindt dat spannend of ongezellig. Sommige willen met hun collega’s samen gaan en werken aan teambuilding. Weer een ander wil met een vriend samen op pad. Er is geen goed of fout, het is net wat bij jou of jouw situatie past. Het is een mooie manier om de wereld te ontdekken en om mensen van verschillende culturen te leren kennen. Hieronder neem ik je mee in de verschillende vormen van een workation.

1. Solo reizen

Alleen op reis. De één zal nu denken “yes let’s go”, waar de ander eerder een paniekaanval krijgt. En daar zit natuurlijk ook nog een hoop tussenin. Solo is letterlijk vertaald natuurlijk alleen, maar echt alleen ben je vrijwel nooit als je gaat reizen. Tenminste, dat hoeft niet zo te zijn. Als je juist gaat voor rust en ongestoord wil werken dan kun je lekker een eigen appartement boeken in bijvoorbeeld Stockholm en daar genieten van jouw workation. Je doet je werk vanaf een andere plek en geniet ondertussen van een andere omgeving.

Niet zo solo
Er zijn ook een hoop manieren om solo te reizen, maar toch niet alleen te gaan. Huh? Dat klinkt misschien gek, maar dat is de grootste les die ik heb geleerd van alleen reizen. Of het nou backpacken in Afrika is, of een workation in Sevilla, echt alleen ben je nooit. Overal waar je heen gaat zijn namelijk mensen. Die ken je nog niet, maar kun je wel leren kennen, als je daarvoor open staat. Misschien klinkt dat spannend, maar als je het eens kans geeft zul je zelf ervaren hoe leuk dit is.

Dat is gelijk het mooiste aan alleen reizen, je staat veel meer open voor contact met anderen. En andere solo reizigers staan er ook voor open om jou te leren kennen. Je hebt de keuze of je wilt socializen, of je alsnog soms lekker alleen wil zijn.

2. Coliving

Er zijn genoeg manieren om nieuwe mensen te leren te kennen. De keuze van je accommodatie is hetgeen wat het verschil maakt. De meest bekende vorm is een hostel. Daar zitten veel solo reizigers en is de plek om nieuwe mensen te leren kennen. Overal het algemeen is het goedkoop en trekt het daarom jonge mensen aan. Er zijn ook zeker hostels waar je echt niet wil zijn als je op afstand gaat werken, omdat het één groot feestpaleis is. Maar als je goed zoekt dan zijn er genoeg te vinden met een wat oudere, serieuzere, doelgroep. Waar meer mensen overdag aan het werk zijn en waar het doorgaans rustig is.

Als je omringd wil zijn met gelijkgestemde remote werkers dan is een coliving aan te raden. Dit concept is de laatste jaren steeds populairder geworden en ook deze zijn er in allerlei vormen. Je hebt accommodaties die veel weg hebben van een hostel, waarbij je een kamer deelt. Sommige hebben ook slaapzalen. Er is ook een werkruimte. Dat kan een keukentafel zijn waar iedereen gezellig bij elkaar zit, maar er zijn ook colivings die een kantoorruimte hebben ingericht. Als je naar een warm land gaat is er vaak ook een zwembad, heerlijk voor een verfrissende duik na je werkdag.

Een andere manier van coliving is een eigen appartement in een gebouw met andere remote werkers. Dat is precies waar ik nu ben, terwijl ik deze blog schrijf. In Valencia zijn er meerdere. Degene waar ik nu ben heeft 9 appartementen en 4 studio’s. In de appartementen heb je je eigen slaapkamer met eigen bureau en deel je de badkamer, zithoek en keuken met 1 ander persoon. Er is een gezamenlijke huiskamer, kantoorruimte en een groot dakterras. Als je dus even alleen wil zijn dan kun je naar je eigen appartement of slaapkamer, maar zoek je gezelligheid dan vind je elkaar in de huiskamer.

Er is een groepsapp waar regelmatig ideeën voor etentjes, sport of andere gezelligheid worden geopperd. Allemaal vrijblijvend. In een paar dagen tijd maak je op die manier zo makkelijk nieuwe vrienden. Er zijn ook coliving die nog een stapje verder gaan en een compleet activiteitenprogramma aanbieden, zodat je nog makkelijker nieuwe vrienden maakt.

Warkation in Valencia

3. Groepsreis

We kennen allemaal wel de groepsreizen waarbij je met een gezelschap bijvoorbeeld een rondreis gaat maken door Costa Rica. Of singlereizen waarbij je met een groep vrijgezellen naar de Ardennen gaat. De groepsworkations zijn nog wat minder bekend. Het is de ideale manier om bijvoorbeeld je eerste workation trip te doen of als je het niet gezellig vindt om alleen te gaan. Het zijn nu vaak initiatieven van ondernemende freelancers die een groep mensen bij elkaar brengt op een mooie plek. Zij regelen vaak de accommodatie en een leuk programma. Kijk daarbij wel een beetje uit bij wie je boekt, want er zijn ook een hoop onkundige organisatoren.

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat een groepsworkation je zowel privé als zakelijk onwijs veel kan opleveren. De workation die ik eerder in Valencia organiseerde leverde mij nieuwe vrienden op, die ik tegenwoordig regelmatig zie. Een vriendin woont zelfs 3 straten verderop! Ook zat er een developer in mijn team, die net mijn nieuwe website heeft gemaakt. I rest my case. Workations zijn te gek.

Twijfel je of een workation iets voor jou of jouw team is? Ga het doen. Kies welke vorm er bij jou past en geniet van jouw werkavontuur. Lijkt een groepsworkation je leuk? Van 9 t/m 15 oktober kun je nog meedoen bij mijn groepsworkation in Valencia. Ook organiseer ik een XL workation met Basecamp IJmuiden in november. Je vindt hier alle informatie.

300*252

Terug naar overzicht

X