Sam’s maand remote werken in Barcelona

Alieke Ingerman & Sam Coppens
18 mei 2022
6 minuten leestijd

Een maand lang naar Barcelona om remote te werken, met je familie, op kosten van je werkgever. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn toch? Maar dat is het niet. Remote werken kan in allerlei vormen en kan ook op deze manier worden ingevuld. Tenminste, als je een werkgever hebt die het werken op afstand volledig omarmd.

Ik sprak Sam, die op dit moment heerlijk in het zonnige Barcelona zit. En hij was niet de eerste van het bedrijf die dat deed. Hij werkt bij Salves, een test consultancy bedrijf met 130 medewerkers. Zij hebben in coronatijd uitvoerig onderzocht welke behoeftes er waren intern en hoe ze daarin kunnen voorzien.

Wat bleek? Remote werken was niet alleen de nieuwe werkelijkheid, maar ook een sterke behoefte van veel collega’s!

En dus ging Sam onderzoeken hoe zij dit als werkgever nog beter kunnen faciliteren. Via een tussenpartij werd wonen en werken vanuit Barcelona mogelijk gemaakt. Je kunt daar alleen heen, of samen met een collega, vriend of familie. Je doet gewoon je eigen werk, alleen na afloop van je werkdag kun je lekker op pad in Barcelona. Als je in zo’n mooie stad zit dan merk je al snel dat je er na je werkdag op uit gaat, sneller dan dat je dat thuis doet. Je hoeft niet als een heuse toerist in een hoog tempo alles te zien, maar hebt lekker de tijd om je tijdelijke woon- en werkplek te ontdekken.

Regels voor remote werken

Per jaar mag je 1 maand werken in Barcelona. Je krijgt een appartement waar je zelf kunt verblijven, maar je kunt ook iemand meenemen. Voor beide wordt dan alles betaald, zelfs de vliegtickets. Het enige wat je zelf moet betalen is eten en drinken, fair enough. Bij de coworking space worden ook groepsactiviteiten georganiseerd, aan jou de keuze of je die mee wil doen. Wat wel verplicht is zijn zelfontwikkelings-trainingen. Wat ik persoonlijk geen straf zou vinden, juist ook wel fijn om aan jezelf te werken als je even uit je eigen omgeving bent. Je kunt werken aan je skills, die je daarna weer verder helpen in je werk. Een mooie win-win. Er zijn al 13 collega’s gegaan en die vonden het fantastisch! Komende tijd gaan er nog meer collega’s en Sam verwacht dat de inschrijvingen nog wel zullen blijven komen.

 

Gezien ze bij Salves voor klanten werken is het wel belangrijk om het vooraf in goed overleg met de klant af te stemmen. Als je verwacht wordt bij iemand op kantoor kan je niet zomaar wegblijven. Maar tot nu toe zijn er geen klanten geweest die het niet goed vonden dat ze eventjes vanuit het buitenland werkten. Wat ook wel past bij de tijdsgeest van nu vind ik.

De aanleiding

“Na 2 jaar thuis zitten tijdens corona worden mensen soms gillend gek” zegt Sam. Dat zal voor veel mensen wel herkenbaar zijn. Het was geen gemakkelijke tijd. Je ziet elke dag dezelfde omgeving, hetzelfde bureau, hebt geen nieuwe prikkels. Heel herkenbaar voor mij ook in ieder geval! Dat probleem kun je als werkgever niet negeren, daar moet je iets mee.

Je wil dat je werknemers goed in hun vel zitten en blij zijn. “Die doen hun werk dan goed,” zegt hij. En als ze hun werk goed doen, dan zijn hun klanten blij.

En dan is iedereen blij en is het cirkeltje rond. Daarnaast is het in een uitdagende tijd ook een interessante manier om medewerkers aan te trekken. Een inspirerend verhaal zoals dat van Sam trekt ook weer nieuwe mensen aan die deze vrijheid maar wat interessant vinden bij een werkgever.

 

Ook nu corona (voorlopig?) weer naar achtergrond verdwijnt zal remote werken blijven bestaan. Iedereen zoekt zijn weg in een passend hybride vorm van werken, op workation gaan is daar onderdeel van. Volledig terug naar kantoor is niet gewenst, dat blijkt uit meerdere onderzoeken, maar er is wel een behoefte aan sociaal contact op kantoor. De vrijheid om af en toe remote te werken biedt daarom een uitkomst. Daarom kunnen Sam en zijn collega’s lekker een maand weg naar Spanje, helemaal opladen, genieten van een mooie plek, en zijn ze de rest van het jaar gewoon in Nederland.

Verwachting vs. realiteit

Voor veel mensen is remote werken of op workation gaan nieuw. Dan is het lastig om te weten wat je kunt verwachten en hoe het echt zal zijn. Je hebt er vast een bepaald beeld bij, maar of dat klopt met de realiteit is altijd de vraag. Voor een deel kun je je inlezen en goed voorbereiden, maar je moet het ook gewoon gaan ervaren om er achter te komen. Bij Sam klopte zijn verwachting behoorlijk met de realiteit. Hij heeft zelf lang in het buitenland gewoond en is daarom wel wat gewend.

Het was vooral heel erg leuk, het is mooi weer en fijn om weg te zijn uit de sleur.

Hij vond het persoonlijk niet zo spannend, maar kon zich wel voorstellen dat het voor andere collega’s misschien anders is. Misschien is dat wel de eerste keer alleen op reis, of voor het eerst wat langer in het buitenland. De een vindt het heerlijk om even weg te zijn van huis, maar de anders zal thuis wel missen. Daarom is co-working zo fijn, dan kun je makkelijk optrekken met anderen, maar kun je er ook voor kiezen om lekker je eigen plan te trekken. Daarnaast is een workation natuurlijk tijdelijk. Je ervaart even een nieuwe omgeving, maar keert daarna weer terug naar je eigen plek.

 

Zelf heb ik op meerdere manieren gereisd. Soms helemaal alleen, dan had ik een eigen appartement, gewoon via Airbnb bijvoorbeeld. Andere momenten had ik wel meer behoefte aan gezelschap en koos ik voor een hostel. Dan wel een hostel wat gericht was op werkende mensen of een wat oudere doelgroep. Dan ben je met gelijkgestemden en dat vind ik wel zo fijn. Een coliving heb ik zelf nog niet gedaan, maar van andere ervaren reizigers hoor ik daar veel positieve geluiden over. Het lijkt ook wel erg op een hostel.

Een gezamenlijke workation is mij ook heel goed bevallen. Dat kan zijn met een groep onbekenden, maar je kunt dit ook gerust doen met je vrienden of collega’s. Dan deel je een week een groot huis, werk je overdag allemaal en ga je daarna leuke dingen doen. Je kunt aanhaken bij de groep als je daar zin in hebt, maar bent ook vrij om je eigen plan te trekken.

 

Wil jij ook net als Sam remote werken in Barcelona? Een prachtige eigen chalets vlakbij Barcelona met een geweldig uitzicht

Terug naar overzicht

X