fbpx

Remote werken wint terrein als interessante arbeidsvoorwaarde

Alieke Ingerman
5 september 2022
6 minuten leestijd

Onze werkplek is de afgelopen jaren flink veranderd. Waar dat eerst vooral het kantoor was, werd dat vervolgens thuis en is het nu hybride. Bedrijven en medewerkers zijn zoekende naar de beste vorm. Voor de één is werken vanuit huis een uitkomst, de ander wil graag met collega’s op kantoor zijn. Er is veel flexibiliteit ontstaan in onze werkplek. En als dat niet per se op kantoor hoeft te zijn, dan kan dat dus ook vanuit het buitenland. Remote werken wint terrein!

Waar je vroeger gestrikt kon worden met een mooie leaseauto is dat nu met een workation of de vrijheid om remote te werken.

Een medewerker flexibiliteit bieden is niet alleen fijn voor die persoon, maar kan ook je bedrijf goed doen. Werkgevers die remote werken toestaan worden namelijk steeds populairder, zeker onder de millennials.

Het verschil maken op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is op zijn minst uitdagend te noemen. Er zijn veel vacatures en overal zijn dringend medewerkers nodig. Het huidige team heeft een hoge werkdruk en er zijn meer handen nodig. Maar als je allemaal tegelijk personeelstekort hebt, waar haal je die mensen dan vandaan? Hoe zorg je er voor dat ze voor jou kiezen in deze war for talent?

Employer branding is cruciaal. Wat onderscheid jouw organisatie van een ander, waarom moet iemand echt voor jou kiezen, wat bied jij meer dan je concurrent? En dan heb ik het zeker niet alleen over het salaris. Natuurlijk is een goed inkomen belangrijk, maar er zijn tal van andere arbeidsvoorwaarden van belang. Daarbij is je werkplek en de manier van werken voor veel mensen ook doorslaggevend. Vrijheid krijgen en een flexibele werkgever hebben is steeds belangrijker. Daarmee krijg je ook al snel de vraag, wat is het beleid omtrent remote werken? Steeds meer organisatie buigen zich over dit vraagstuk en bekijken met de HR afdeling wat er mogelijk is.

Het belonen en binden van je huidige personeel

Je huidige medewerkers behouden was nog nooit zo belangrijk. Er zijn vakgebieden waar je dagelijks via LinkedIn berichten van recruiters krijgt. Zie het maar eens voor elkaar te krijgen dat jouw personeel daar niet op ingaat en loyaal blijft. Dat is niet makkelijk, gezien er riante aanbiedingen worden gedaan door de concurrent. “Als je voor ons kiest, krijg je €1000 meer dan je nu verdient.”

De oplossing ligt in zorgen voor veel werkgeluk. Naast dat je functie inhoudelijk natuurlijk goed bij je moet passen. Maar als de inhoud goed zit, dan is werkgeluk daarna bepalend voor een eventueel vertrek. Daarbij zijn je collega’s, arbeidsomstandigheden en werkwijze van belang. De manier waarop je werkt is dus van grote invloed. Reden te meer om je te verdiepen in de kansen die remote werken biedt.

De behoefte aan vrijheid, flexibiliteit, werken bij een ‘hippe’ organisatie is groot. Als je kunt kiezen tussen een traditionele werkgever die je altijd op kantoor verwacht tussen 9.00 – 17.00 uur of een bedrijf waarbij je soms vanuit het buitenland mag werken, dan is die keuze snel gemaakt. De deur dicht gooien en geen gehoor geven aan de behoeften van je medewerkers is een slecht idee. Ga het gesprek met elkaar aan en luister naar de behoeften en voorkeuren van de markt en jouw medewerkers.

“Voor jou tien anderen” ging altijd over de medewerkers, maar nu zijn dat de werkgevers geworden.

Voordelen van remote werken

Een change of scenery doet een mens goed. De een heeft daar meer behoefte aan dan de ander. Net als dat de een in de winter graag ontsnapt aan de kou en de ander niet kan wachten om te kunnen schaatsen. Vaak kiezen remote werkers voor een lekker zonnetje. Je ziet zeker nu zo veel mensen vertrekken naar het buitenland. Zelf ben ik daar ook groot fan van. Remote werken zorgt bij mij ook voor een lach (en een zonnetje) op mijn gezicht. Je kunt even opladen, krijgt nieuwe prikkels, kunt reizen, ervaart veel vrijheid, kortom een energie-boost. Een periode vanaf een andere plek werken, meestal het buitenland, kan een behoefte vervullen die veel mensen momenteel ervaren.

Als je in loondienst bent lost het daarnaast het probleem van te weinig vakantiedagen op. Veel mensen zullen vinden dat ze daardoor te weinig vrijheid hebben. Door je laptop mee te nemen naar je bestemming en gewoon door te werken kun je toch die mooie reis maken, maar heeft niemand er last van dat jij op een andere plek bent. Je hoeft ook geen overdracht voor te bereiden, bent gewoon bereikbaar en komt niet terug van je reis met een ontplofte mailbox.

Je moet elkaar niet uit het zicht verliezen

Een grote uitdaging van remote werken is letterlijk en figuurlijk de afstand. Je maakt even geen praatje bij het koffieapparaat en als je iets dwars zit is dat toch wat lastiger om te vertellen in een video-meeting. Daarom adviseer ik altijd om de tijd die je remote gaat werken te beperken. En mocht je toch behoefte hebben aan een lange periode weg zijn, bedenk dan goed welke nadelen daaraan vastzitten en bespreek deze.

Als je voor een week, 2 weken of een maand vanaf een andere plek gaat werken, word je dan echt gemist op kantoor? Als je je reis goed plant, dus niet als je belangrijke meetings of events hebt, dan moet het prima kunnen om even weg te zijn. In een korte tijd zal je niet zo snel de verbinding met je collega’s verliezen. Het sociale aspect staat misschien even op een wat lager pitje, maar je krijgt daar zo veel nieuws voor terug op je tijdelijke bestemming.

Met elkaar op workation

Wil je helemaal bovenaan de lijst met top-werkgevers belanden dan is een workation met je collega’s aanbieden wat je moet doen. Het is een ideale combinatie van werken en reizen, waarbij je overdag allemaal aan het werk bent en daarna leuke dingen gaat doen met elkaar. Het is the best of both worlds. Het zorgt voor binding van je medewerkers, zowel onderling als aan jouw organisatie. En terwijl iedereen een geweldige week heeft in jullie mooie villa in Spanje is het ook een imago boost voor je organisatie. Nieuw talent wil maar wat graag werken bij een bedrijf waar je met elkaar zulke toffe dingen doet!

Meer weten over workations met je bedrijf? Check de mogelijkheden bij Working Remotely.

Leestip: De wereld als jouw nieuwe werkplek.

Terug naar overzicht