Remote werken in Zwitserland

Alieke Ingerman
4 april 2023
6 minuten leestijd

Als je denkt aan natuur, rust en tegelijk volop gelegenheid voor allerlei activiteiten dan zit je goed in Laax en Flims, waar ik op workation ging. Laax is een plaats in de Zwitserse regio Graubünden, onderdeel van het district Surselva. Het ligt aan de rechterkant van het land, vlakbij Italië.  

Op workation in Zwitserland

Laatst was ik voor het eerst op reis naar Zwitserland, op workation. Het is zo dichtbij en toch was ik er nog nooit echt geweest. Er doorheen rijden op doorreis telt niet vind ik. Voor deze workation ging ik een week Zwitserland ontdekken. Dat is zeker gelukt, en hoe. Het is een prachtig land, met indrukwekkende natuur, gastvrije bevolking en er is ontzettend veel te doen. Er worden maar liefst 4 talen gesproken. Erg leuk als je op een terrasje zit en allerlei talen om je heen hoort; Duits, Frans, Italiaans, Engels en dan ook nog de lokale talen en dialecten. 

Activiteiten in Laax

In maart ligt er nog net een laagje sneeuw, waardoor je er naar hartelust kunt skiën en snowboarden. Dat hadden we kunnen doen, maar wij kozen voor sleeën. Dat is zeker niet alleen voor kids, wij sjeesden in volle vaart de berg af. Na een dag hard werk was het heerlijk om even je energie kwijt te kunnen op de piste. Een heerlijke manier om de knop om te zetten van werken naar vrije tijd. 

  • Outdoor activiteiten

Welk jaargetijde het ook is, je kunt in dit gebied prachtige wandelingen maken, fietsen en volop genieten van de natuur. In de winter kun je sneeuwschoenen aan en een fatbike met speciale banden pakken. Het is een fijne afwisseling met het ‘work’-gedeelte van de workation. Zodra je de natuur in gaat ben je alweer vergeten dat je die dag hebt gewerkt. Je ademt de frisse berglucht in en maakt je hoofd leeg. Of je nou gaat voor een ontspannen wandeling of bergbeklimmen voor een adrenaline rush. 

  • Zwitserse meren

Als je foto’s bekijkt van Zwitserland kom je naast de bergen ook veel meren tegen. En die zijn mooi! Wij waren compleet verrast door de helderheid en felle kleur van het water van de Caumasee. Het leek bijna alsof het nep was. Als je een wandeling maakt kom je er ongetwijfeld één tegen, want er zijn bijna 1500 meren in dit land. In de zomer is het heerlijk om hier een duik te nemen.

 

  • Wellness

De uitspraak work hard play hard kun je hier goed waarmaken. Niets lekkerder dan aan het einde van je werkdag genieten van wellness. Veel hotels hebben een eigen spa en anders is er altijd wel één in de buurt. Indien je in een hotel met spa overnacht kun je van de wellnesspass gebruik maken. Met deze pas krijg je toegang tot de Wellness van de partnerhotels (9 hotels) in Flims en Laax. Ons appartement in het Rocksresort had ook een heerlijke stoomcabine. 

  • Culinair

Zeg je Zwitserland, dan zeg je kaas! Ze zijn er dol op. Raclette, kaasfondue of zelf kaas maken, het kan overal. Wij hebben zelf in Laax genoten van een heerlijke kaasfondue in Casa Veglia. Een typisch Zwitsers restaurant in de landelijke sfeer maakte de beleving helemaal af. 

Duurzaamheid in Zwitserland

In de bergen in Zwitserland zie je letterlijk de gevolgen van klimaatveranderingen. De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat gletsjer smelten. Waar voorheen de berg compleet gehuld was in een laagje sneeuw, zie je nu stukken groen op de berg. Lokaal kampen ze ook met problemen zoals watertekort. 

Dat ze duurzaamheid hier heel serieus nemen zie je terug in The Greenstyle Book “how to run a sustainable alpine destination”. Dit laat zien hoe actief ze bezig zijn met energie, water, zero waste, consumptie en biodiversiteit. In deze regio denken ze aan de toekomst van Zwitserland en willen ze een voorbeeld zijn voor andere skigebieden in de wereld. 

Overal wifi, zelfs op de piste

Regio Flims-Laax-Falera is zijn tijd ver vooruit en heeft in alle dorpen en omgeving een gratis wifi verbinding. Of je nou in een workspace zit of op de piste zijn, je hebt overal verbinding. 

Remote werkplekken 

Wij verbleven in het Rocksresort in een prachtig appartement, met uitzicht op de piste en gondels. Je waant je helemaal in de wintersport vibe. Maar voordat je leuke activiteiten gaat doen aan het einde van de dag, moet er eerst gewerkt worden. Dat kan je doen in je eigen appartement, maar Laax barst van de fijne werkplekken en leuke cafés. 

Stiekem is dit mijn favoriete plek in Laax. Het is een industriële urban vibe met veel creativiteit. Ook hier zie je dat duurzaamheid belangrijk is en is doorgetrokken in het hele concept. De werkruimte heeft grote ramen en een hoog plafond, waardoor het voelt alsof je tussen de bomen zit. In de zomer heeft het ook nog een fijn terras. 

Dit mooie hotel heeft een creatieve hippe bar waar je erg leuk kunt zitten. Ook het restaurant biedt meer dan voldoende ruimte om je laptop open te klappen. Helemaal fijn is het terras. Omringd door de natuur, en een witte berg naast je in de winter, is dit een fijne werkplek. 

In de categorie unieke werkplekken wint The Galaaxy. Deze workspace zit letterlijk boven op de berg. Als je met de gondel naar boven gaat, vind je op het allerhoogste puntje The Bridge, de workspace. Na je werkdag ski je hier zo de piste af. Hier worden events gehouden maar kun je ook voor een dag een werkplek huren. Dat is nog niet heel bekend, maar is veelbelovend voor de toekomst. 

Om eerlijk te zijn hebben we nog veel meer leuke cafés gezien om te werken, zoals rockslounge, maar niet genoeg tijd gehad om alles te bezoeken. Ik denk dat we nog maar een keer terug moeten dan. 😉 

Vervoer in Zwitserland 

Als je wat tijd achter je computer zit is het fijn om na je werkdag wat te bewegen. Dat kan een activiteit zijn, maar het is ook al fijn om lekker op pad te gaan in de buurt. Het fijne is dat openbaar vervoer hier erg goed geregeld is. Vrijwel bij elk hotel dat je boekt in Zwitserland zit een pas voor gratis openbaar vervoer. Ook in Flims-Laax-Falera is de bus gratis. 

Mijn workation in Zwitserland was meer dan geslaagd. Ik vond het heerlijk om na mijn werkdag de natuur in te gaan. Of dat nou op de skipiste is of het bos is, met of zonder sneeuw. Het zorgt direct voor ontspanning. Iets wat je thuis in je eigen omgeving toch moeilijker voor elkaar krijgt. Er is werkelijk voor ieder wat wils hier. Nog leuk om te vermelden trouwens voor remote werkers met kids, er is hier tussen 17.00 en 21.00 uur gratis kinderopvang voor de gasten van het Signinahotel en het Rocksresort. Doe er je voordeel mee tijdens je workation 😉 

Meer weten over Zwitserland? Lees dan hier nog meer workation inspiratie in dit land.

EN - 970x250

Terug naar overzicht

X