fbpx

Op workation naar tropisch Bonaire

Alieke Ingerman
10 april 2023
6 minuten leestijd

Na jarenlang hoog op mijn bucketlist te hebben gestaan was het ein-de-lijk tijd voor een reis naar Bonaire. Een klein eiland in de Caribbean met slechts 20.000 inwoners. Het voelt een beetje aan als een dorp. Het heeft een hele chille vibe, vriendelijke mensen en is werkelijk prachtig. Het eiland staat bekend om flamingo’s, het onderwaterleven en bounty stranden.

Het voelt bijna onwerkelijk dat dit officieel onderdeel is van Nederland. De taal komt overeen, grotendeels dan, maar dat is dan ook het enige wat het gemeen heeft. Alles is anders. Niet alleen de temperatuur (love it!), maar de hele cultuur is anders. Het tempo ligt een stuk lager, mensen maken zich niet snel druk. Eerlijk gezegd iets wat ik soms een verademing vind ten opzichte van de ratrace in Nederland.

Werken vanaf Bonaire

Het eerste wat mensen tegen mij zeiden toen ik vertelde dat ik remote ging werken vanaf Bonaire was “uh is daar wel goede wifi dan?”. Dat heb ik vaker gehoord en was voor mij ook de reden om zelf op onderzoek uit te gaan. Ik sprak voor mijn reis veel locals die mij garandeerden dat het allang niet meer zo slecht is als jaren geleden. En dat klopte! Ik verbleef zelf eerst bij het fijne Van der Valk Plaza Hotel, dat is echt een aanrader. Voor wat afwisseling ging ik ook naar een kleinschalig hotel van geweldige leuke Nederlandse eigenaren, bekijk hier The Hut Bonaire.

Het is misschien niet overal de wifi die je thuis gewend bent, maar het hele idee van
reizen is ook dat je ergens heen gaat waar het anders is dan thuis.

Natuurlijk moet je gewoon je werk kunnen doen en videomeetings kunnen doen met je collega’s, maar dat ging prima. Eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat dat niet altijd het geval was, op sommige plekken heb je inderdaad slecht bereik en is je online werk doen een uitdaging, maar dan verplaats je de meeting naar een ander moment en werk je even offline. Ook niet het einde van de wereld. Zeker gezien een workation meestal niet al te lang is. Dan kun je je best een weekje aanpassen.

Werken met tijdsverschil tussen Bonaire en Nederland

Het tijdsverschil met Nederland weerhoudt sommige mensen ervan om op workation naar de Caribbean te gaan. Er is in de winter 5 uur tijdsverschil, Bonaire valt in tijdzone UTC -4. Als je in Bonaire om 07.00 uur je werkdag begint, is het in Nederland 12.00 uur en heb je ruim voldoende overlap voor meetings met je collega’s en klanten. Daardoor kun je ‘s middags op tijd stoppen en lekker op pad. Persoonlijk vond ik dat een hele fijne dagindeling.

Top 5 to do’s tijdens je workation in Bonaire

 1. Snorkelen
  De onderwaterwereld in Bonaire is fantastisch. Je kunt er prachtig duiken en snorkelen. Mijn favoriete snorkelplek is 1000 steps. Dat heet zo omdat er een flinke trap naar beneden is die zou voelen als 1000 steps, maar eerlijk gezegd vind ik dat complete onzin. Het is prima te doen om daar naar beneden te lopen en heerlijk het water in te gaan. Wij zagen daar schildpadden en prachtige vissen. Salt Pier is ook erg populair, hier is de kans dat je schildpadden tegenkomt erg groot.
 2. Windsurfen bij The Hangout
  Zoek je een chille Caribbean vibe, dan zit je hier goed. Het is een geweldige plek om te windsurfen. Maar ook als je niet wilt gaan surfen is het erg leuk om te kijken hoe iedereen over het water sjeest en geniet je ondertussen van de gezelligheid in de beachbar. Op zondagavond is er vanaf het einde van de middag een feestje en kan er gedanst worden.
 3. Scooteren over het eiland
  Mijn favoriete manier om een nieuwe plek te ontdekken is op de scooter. Dan kun je zoveel zien en overal makkelijk stoppen om even op onderzoek uit te gaan. Zo kun je ook naar verschillende strandjes hoppen en naar meerdere snorkelplekken op één dag. Let wel op, de wegen hier zitten soms vol met gaten en Bonairianen zijn niet de beste bestuurders.
 4. Kampvuuravond bij Delfins
  Op maandagavond is rond 20.00 uur Delfins Beach Resort the place to be. Er is dan een knus kampvuur op het strand, met leuke muziek. Wij hadden zelfs de mazzel dat Miss Montreal en Chef’Special er op vakantie waren en gingen optreden. Kippenvel! Tenen in het zand, een koel briesje, koud biertje, lekker eten en genieten van de muziek.
 5. Lunchen bij The Beach
  Mijn favoriete strandtent is The Beach, bij Windsock. Niet al te groot en pal aan het water. Je kunt via de trap bij het restaurant zo het water in. Je kunt er chillen op een bedje, lekker eten en daarna spring je zo het water in. Het ultieme eiland leven.

Praktische tips voor je workation in Bonaire

Er zijn een aantal voorbereidingen die je kunt treffen om je workation soepel te laten verlopen. Hierbij de belangrijkste zaken:
– Je belbundel is buiten de EU niet geldig dus heb je geen 5G en is bellen kostbaar, gebruik daarom overal de wifi of koop een lokale simkaart of belbundel.
– Neem een wereldstekker mee, zodat je altijd overal je laptop kunt opladen.
– Om offline te kunnen navigeren download je vooraf de kaart op Google Maps of gebruik Maps.me.
– Lees blogs over je bestemming, zodat je weet waar je je vrije tijd aan wilt besteden.
– Neem waterschoenen mee, want er zijn veel stenen in het water.
– Zorg voor muggenspray, anders word je lek geprikt als je pech hebt.
– Vergeet je snorkelset niet want de onderwaterwereld is prachtig, je kunt dan overal waar je wilt het water in. Ik gebruik zelf die hieronder.

Wil jij alleen, met iemand samen of met je team op workation naar Bonaire? Bekijk dan deze prachtige accommodatie waar wij mee samenwerken. Wij helpen je graag om de ultieme tropische workation voor je te regelen.

Terug naar overzicht