Minimaal vrije dagen opnemen voor maximaal vakantie in 2024

Alieke Ingerman
9 januari 2024
4 minuten leestijd

Dit jaar zit je goed wat betreft vrije dagen. De officiële feestdagen vallen namelijk gunstig, waardoor je minimaal vrije dagen hoeft op te nemen om maximaal vakantie te hebben. Er vallen maar liefst 7 feestdagen op een doordeweekse dag. Deze vrije dagen krijg je dus cadeau. Als je jouw vakantiedagen slim plant, kun je het zelfs voor elkaar krijgen om 60 dagen vrij te zijn in 2024!

Ook al hoef je niet vrij te zijn om op workation te gaan, je kunt deze vrije dagen wel op je bestemming besteden aan vakantie vieren en wat leuks gaan doen. Geloof mij, als je op een vrije dag een prachtige hike gaat doen in de binnenlanden van Spanje bijvoorbeeld, dan voelt dat echt heel goed!

Wanneer zijn de feestdagen in 2024?

In Nederland hebben we officiële feestdagen waarop de meeste van ons vrij zijn. Wettelijk gezien zijn werkgevers niks verplicht en kan het afhangen van je CAO. Er zijn ook sectoren waar je niet standaard vrij bent op deze dagen, bijvoorbeeld in de zorg, maar voor de meeste mensen gelden onderstaande vrije dagen in 2024:

  • Nieuwjaarsdag: maandag 1 januari 2024
  • Goede Vrijdag: vrijdag 29 maart 2024
  • Pasen (1e en 2e paasdag): zondag 31 maart & maandag 1 april 2024
  • Koningsdag: zaterdag 27 april 2024 (helaas is dit in het weekend)
  • Bevrijdingsdag: zondag 5 mei 2024 (helaas is dit in het weekend)
  • Hemelvaartsdag: donderdag 9 mei 2024
  • Pinksteren (1e en 2e pinksterdag): zondag 19 & maandag 20 mei 2024
  • Kerstmis 2024 (1e en 2e kerstdag): woensdag 25 & donderdag 26 december 2024

Alieke leest een boek met uitzicht op de Paul Valley mooie natuur in Santo Antao

Wanneer kun je het beste op reis gaan?

De meeste feestdagen vallen in april en mei. Daarnaast zijn dat ook nog eens ideale maanden om in Zuid-Europa op workation te gaan. Zeker landen als Spanje en Portugal zijn dan heerlijk qua temperatuur. Meestal is het daar rond de 24 graden op dat moment. Ook Turkije en Griekenland zijn perfecte bestemmingen voor het voorjaar. Eigenlijk op dat moment zelfs lekkerder dan de zomer, omdat het dan eigenlijk te warm is op deze plekken.

Er is dan ook nog minder toerisme, wat zorgt voor lagere prijzen en minder drukte. Win-win!

Ik heb zelfs een keer een week in Tenerife gezeten in april en had de hele week een strak blauwe lucht en 28 graden. Opeens waan je je op zomervakantie! Neem dus op de juiste momenten een vrije dag op, plak het aan een feestdag, combineer het met een week en geniet van een lange workation met veel vrije dagen.

Slim je vrije dagen plannen in 2024

Als je in 2024 je vrije dagen slim plant kun je dus een lange periode vrij zijn. Wie wil dat nou niet! Als je bijvoorbeeld na Pasen 4 dagen vrij neemt, ben je in totaal 10 dagen achter elkaar vrij. Een ideale periode voor een lekkere workation in Italië bijvoorbeeld. Als je de dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren vrij neemt en de weekenden mee telt dan heb je zelfs maar 6 vakantiedagen nodig om toch 12 dagen weg te kunnen. Neem je de week voor Hemelvaart en na Pinksteren helemaal vrij, dan kun je zelfs 23 dagen weg, terwijl het je maar 13 vrije dagen kost.

Alieke drinkt een drankje op dakterras in Athene mooie infinity pool

Toen ik zelf nog in loondienst werkte ging ik juist altijd reizen rondom feestdagen. Die vrije dag kostte mij dan helemaal niks en kon ik wel inzetten om wat leuks te gaan doen. Ik weet nog heel goed dat ik op een feestdag in Spanje een roadtrip ging maken met locals. Dat voelde echt direct als vakantie!

Een maand op workation

Als je altijd al een wat langere periode remote wil gaan werken dan is dus april of mei daar de perfecte timing voor dit jaar. Nogmaals, je hoeft natuurlijk geen vrij te nemen om op workation te kunnen gaan. Maar het is wel heel erg fijn als je op je bestemming leuke dagtripjes kunt doen op de feestdagen, zonder dat je vakantiedagen hoeft in te leveren.

Kortom, pak je agenda erbij en begin met plannen van je vrije dagen in 2024. Het komt niet heel vaak voor dat je de feestdagen zodanig gunstig kunt inplannen dat je tot wel 60 dagen vrij kunt zijn. Dus maak gebruik van dit voordeel en plan die workation. Kijk hier als je op zoek bent naar inspiratie voor leuke bestemmingen.

Terug naar overzicht

X