Lekker buiten werken in het zonnetje

Alieke Ingerman
24 mei 2024
4 minuten leestijd

Er is niets fijner dan de frisse buitenlucht inademen terwijl je werkt. Het zonnetje op je huid, een lichte bries en het rustgevende geluid van vogels die fluiten. Maar eerlijk is eerlijk, werken in de zon met je laptop kan soms een uitdaging zijn. Het scherm wordt bijvoorbeeld moeilijk leesbaar door de reflecties en de felheid van het zonlicht. Toch is productief buiten werken best mogelijk. In deze blog vertellen we je hoe.

Mijn ervaringen met buiten werken

Laatst besloot ik mijn werkdag eens deels in het park door te brengen. Met mijn laptop en een kleedje ging ik op pad. Het zonnetje scheen fel, en hoewel dat heerlijk is, heb je wel wat uitdagingen met je laptop. Vooraf had ik er al aan gedacht om mijn accu volledig op te laden, want stopcontacten zijn er natuurlijk niet in de natuur. Ook mijn telefoon had een volle batterij en voor de zekerheid had ik mijn powerbank mee. En ik had mijn laptopzonnescherm mee, dus ik was ready to go.

Close-up van een laptop met zonnescherm. Collega's buiten aan het werk met laptopzonneschermen.

De voordelen van buiten werken

Naast het gevoel van vrijheid, biedt het werken in de buitenlucht ook mentale voordelen. Het is bewezen dat tijd doorbrengen in de natuur stress vermindert en de creativiteit verhoogt. Met de juiste bescherming voor je spullen kun je van deze voordelen profiteren zonder in te leveren op productiviteit. Ik heb gemerkt dat mijn stemming verbetert en mijn energie toeneemt wanneer ik buiten werk, wat weer een positieve invloed heeft op mijn werkresultaten.

Productief werken met een laptopzonnescherm

Een onmisbaar item als je buiten gaat werken is een laptopzonnescherm. Het is een los scherm dat je op je laptop zet, waardoor er geen zonlicht meer op je scherm schijnt. Je kunt het eenvoudig op je laptop zetten en hoeft het niet speciaal ergens aan te bevestigen. Het is ideaal om reflectie van licht te voorkomen.

Het park waarin ik ging werken was die dag behoorlijk druk. Overal om me heen waren mensen aan het picknicken, kinderen aan het spelen en anderen aan het sporten. Normaal gesproken zou ik in een drukke omgeving moeite hebben om me te concentreren, maar dit ging nu prima. Naast de schaduw die het scherm bood, is het ook fijn dat mensen niet op je scherm kunnen meekijken.

Team werkt buiten in de zon met behulp van laptops met zonneschermen. Werken in het natuur met mijn laptopzonnescherm.

Praktische spullen mee op workation

Ik ben tegenwoordig erg handig geworden in kleine en lichte werkspullen meenemen op workation of een dagje remote werken in de natuur, maar dat is ook weleens anders geweest. Ik weet nog goed dat ik vorig jaar in de zomer een dagje naar het strand ging, mijn strandstoeltje en mijn parasol meenam en vol goede moed dacht daar te gaan werken. Ging dat even mis! Mijn goedkope parasolletje hield namelijk weinig licht tegen, dus ik zag alsnog vrijwel niets op mijn scherm.

Tegenwoordig ben ik uitgerust met goede spullen! Waardoor ik gewoon productief kan werken buiten. Sinds ik dit laptopzonnescherm heb, die je makkelijk kunt opvouwen, gaat die ook standaard mee. Ik ben nogal een zonaanbidder, dus geen overbodige luxe voor mij. Het is ook erg fijn dat ik niet zo hoef te knijpen met mijn ogen. Ik ging de rest van de week ook regelmatig op die manier werken op het strand, genietend van het geluid van de golven en het uitzicht op zee.

Close-up van een laptop met zonnescherm. Alieke Ingerman tijdens haar workation in Portugal.

Tips voor productief buiten werken

Een goede bescherming van je laptop tegen zonlicht is essentieel als je buiten wilt werken. Ik hoef je er hopelijk niet aan te herinneren dat je niet alleen goed voor je spullen moet zorgen, maar ook voor jezelf. Dus smeer je goed in met zonnebrand voordat je naar buiten gaat. Voor je het weet ben je lekker aan het werk en ondertussen zo rood als een kreeft omdat je vergeet hoe fel het zonnetje is.

Zoals ik al eerder zei: zorg dat je laptop goed is opgeladen en neem een powerbank mee. Die zit bij mij standaard in mijn tas. Je hebt ook powerbanks op zonne-energie, dat is helemaal ideaal. Die laden op terwijl ze in het zonnetje liggen. Vergeet ook je oordopjes of noisecancelling headphone niet, zodat je je goed kunt afsluiten voor je omgeving en geconcentreerd kunt werken.

Wil je echt comfortabel buiten werken? Neem dan een laptopzonnescherm mee op pad. Deze zijn er in verschillende afmetingen en van dusdanig robuust materiaal dat ze goed buiten te gebruiken zijn. Of je nu in de tuin werkt, op een terras, in het park of zelfs op het strand, dit is ideaal voor buitenwerken. Het is erg compact, dus ook makkelijk mee te nemen op reis als je remote gaat werken.

Wil je meer tips over productief remote werken? Lees dan verder in deze blog.

#samenwerking

Terug naar overzicht

X