fbpx

Kan ik op workation in loondienst?

Joy Hadders
23 oktober 2023
3 minuten leestijd

Workations zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen, en terecht. Het concept van werken terwijl je op vakantie bent, biedt de perfecte balans tussen productiviteit en ontspanning. Maar vaak krijgen wij de vraag: “Kan ik op workation als ik in loondienst werk?” Spoiler: het antwoord is ja! In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden van remote werken in loondienst en geven we je een aantal tips.

Remote werken in loondienst: is het mogelijk?

Ja, het is zeker mogelijk om in loondienst op workation te gaan. Remote werken is niet meer alleen weggelegd voor de freelance ‘digital nomads’. Steeds meer werkgevers begrijpen de voordelen van flexibel werken en zijn bereid om hun werknemers toe te staan om tijdelijk op afstand te werken. Hier volgt een aantal stappen om een workation in loondienst mogelijk te maken:

1. Bespreek het met je werkgever

Het eerste wat je moet doen, is in gesprek gaan met je werkgever. Leg uit hoe een workation de productiviteit en je algehele welzijn kan verbeteren. Bied aan om duidelijke afspraken te maken over je beschikbaarheid en de projecten waaraan je zult werken tijdens de workation.

2. Plan vooruit

Zorg ervoor dat je werk tijdens je afwezigheid op kantoor soepel kan verlopen. Dit kan betekenen dat je werkzaamheden deels delegeert of projecten afrondt voordat je vertrekt. Zorg ervoor dat je collega’s op de hoogte zijn van je plannen en weten hoe ze je kunnen bereiken in geval van nood.

3. Regel een stabiele internetverbinding

Een betrouwbare internetverbinding is cruciaal als je op workation gaat. Kies je bestemming zorgvuldig en informeer je werkgever over de beschikbaarheid van internet op die locatie.

4. Creëer een georganiseerde werkplek

Zorg voor een comfortabele en georganiseerde werkplek op je workation-bestemming. Dit zal je helpen om gefocust te blijven en productief te zijn. Neem ook de juiste apparatuur mee op reis, zoals een goede laptopstandaard en fijne noise cancelling headphone. Zelf gebruik ik al jaren die van JBL en vind die heel prettig. 

5. Zorg voor de juiste werk-privébalans

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen werk en ontspanning tijdens je workation. Stel duidelijke grenzen voor jezelf en plan vrije tijd om van de bestemming te genieten.

Voordelen van een workation in loondienst

Er zijn veel voordelen als het gaat om een workation in loondienst:

  • Verhoogde productiviteit: Een nieuwe omgeving kan je creativiteit stimuleren en je helpen om efficiënter te werken.
  • Verbeterde werk-privébalans: Je kunt werken en ontspannen combineren op een manier die past bij jouw behoeften.
  • Nieuwe perspectieven: Een andere omgeving kan leiden tot nieuwe ideeën en inzichten die van waarde kunnen zijn voor je werk.
  • Versterkte teamband: Als je samen met collega’s op workation gaat, kan dit de teamspirit versterken en de samenwerking verbeteren.

Een workation in loondienst is zeker mogelijk en kan een mooie ervaring zijn. Het vereist wel een goede planning, duidelijke communicatie met je werkgever en het vermogen om werk en ontspanning in balans te houden. 

Heb je vragen? Of wil je met je team op workation? Neem dan contact met ons op.

Terug naar overzicht