fbpx

Ga je solo of samen op workation?

Alieke Ingerman
21 november 2023
6 minuten leestijd

Steeds meer mensen willen remote werken. Maar wanneer je de beslissing neemt om op een workation te gaan, sta je voor een belangrijke keuze: ga je solo of samen op avontuur? Beide opties hebben hun eigen unieke voordelen en uitdagingen. Ik neem alle afwegingen om tot de juiste beslissing te komen met je door. Daarbij neem ik je ook mee in mijn eigen ervaringen.

Solo op workation: me, myself & my laptop

Een solo workation biedt de ultieme vrijheid en flexibiliteit. Je hebt de volledige controle over je planning, activiteiten en bestemming. Het is een kans om volledig in je eigen ritme te werken zonder rekening te hoeven houden met anderen. Heerlijk! Voordelen hiervan zijn:

  • Gefocust aan het werk zijn: geen afleiding om je heen
  • Tot rust komen: echt even richten op jezelf en genieten van rust
  • Je zelfvertrouwen verhogen: jij kan dit!
  • Je eigen beslissingen maken: geen rekening hoeven houden met anderen

Een ander voordeel van solo op workation gaan is de mogelijkheid om volledig in je eigen gedachten te duiken. Het gebrek aan afleiding kan een creatieve boost geven en je de kans geven om diep na te denken over je werk en doelen. Soms is het dan juist goed om even alleen te zijn. Dat werkt voor mij in ieder geval heel goed. Je hebt alle tijd en ruimte om je te concentreren op je professionele groei en ontwikkeling.

De keerzijde van alleen reizen is dat het ook eenzaam kan zijn. Het gemis van thuis en gebrek aan sociaal contact kan na verloop van tijd zijn tol eisen. Het missen van gezelschap en gedeelde ervaringen kan sommige mensen zwaar vallen. Misschien ben je juist op zoek naar die rust en is het heel fijn, maar wees realistisch in een workation in je uppie.

Het grote voordeel van solo reizen

Ondanks dat ik hierbij aangeef dat eenzaamheid iets is om rekening mee te houden, ervaar ik dat zelf nooit zo. Dat is voor iedereen anders, maar ik vind het voordeel van alleen reizen juist dat het je dwingt om je open te stellen en contact te leggen met anderen. Je wordt ook veel eerder aangesproken als je alleen bent.

Mocht je dit spannend vinden dan verzeker ik je: vrienden maken is nergens zo makkelijk als op reis.

Iedereen zit immers in hetzelfde schuitje: op avontuur, in een nieuwe omgeving en vind het leuk om mensen te leren kennen. Mijn tip: ga naar een coliving. Dat is een hostel voor digital nomads. Ik ging onlangs naar Selina Berlijn en Selina Athene, beide echt de perfecte accommodatie voor een workation. Als je alleen op workation wilt is dit mijn favoriete manier van reizen. Hier lees je meer over de ervaringen van Danique, die naar al veel verschillende colivings ging.

Samen op remote werk avontuur

Als je kiest om samen op workation te gaan, zijn er alsnog tal van mogelijkheden. Misschien ken je wel iemand in je omgeving die ook de flexibiliteit heeft om vanaf een andere plek te werken en kun je samen op workation gaan. Zeker als je eenmaal hebt besloten dat je dit wilt, kun je oren en ogen open houden om de juiste partner in crime te vinden.

Als je ervoor kiest om samen te gaan met je wel compromissen sluiten. Je moet rekening houden met de behoeften en voorkeuren van anderen, wat kan leiden tot uitdagingen bij het plannen van activiteiten en keuzes maken over je workation. Persoonlijk ben ik niet altijd even goed in keuzes maken, dus is het soms juist fijn als je dit samen met iemand kunt doen.

Hierbij de verschillende manieren op een rij:

  • Met je partner
  • Met een vriend/vriendin
  • Iemand uit je netwerk die ook remote kan werken
  • Je collega(s)
  • Ga naar een coliving, met andere digital nomads
  • Ga mee op groepsworkation, met gelijkgestemden

Op groepsworkation met gelijkgestemden

Hierboven benoemde ik het al. Er worden steeds meer groepsworkations georganiseerd, waarbij een groep gelijkgestemden met elkaar op reis gaat. Vaak kennen deze mensen elkaar vooraf nog niet. Je gaat met elkaar een remote werkavontuur aan. In een ongedwongen setting en vaak in een lekker zonnetje. Working Remotely organiseert deze ook, bekijk de mogelijkheden voor groepsworkations in 2024.

Een gezamenlijke workation biedt de mogelijkheid om kennis en ideeën uit te wisselen. Het kan een vruchtbare omgeving zijn voor creatieve samenwerkingen en het genereren van nieuwe ideeën en concepten. Het is de plek om te werken aan je nieuwe business idee. Door met anderen te werken, kun je profiteren van verschillende perspectieven en vaardigheden, wat tot mooie nieuwe inzichten kan leiden.

Workation met je collega’s als teambuilding

Een workation met je collega’s kan een geweldige kans zijn voor teambuilding. Samen op avontuur gaan kan de banden versterken en een positieve invloed hebben op de teamdynamiek. Het delen van een nieuwe omgeving en ervaringen kan een diepere verbinding tussen teamleden bezorgen.

De ideale workation: een balans tussen solo en samen

Misschien is de ideale oplossing voor velen een mix van beide. Begin bijvoorbeeld met een periode van solo werken om volledig gefocust te zijn en je gestelde doelen te bereiken. Daarna kan je je aansluiten bij een groep gelijkgestemden voor een gedeelde ervaring en nieuwe inspiratie. Deze afwisseling tussen zelfreflectie en sociale interactie kan een mooie workation ervaring bieden.

Voorkom dat je in deze valkuil trapt

Let op: ga een workation niet combineren met iemand die je komt opzoeken op jouw bestemming, maar niet remote gaat werken. Ik weet uit eigen ervaring en verhalen van anderen dat dit niet werkt. Jij bent aan het werk, zij zijn op vakantie. Wanneer jij gaat werken zorgt het voor afleiding als de ander de stad in wil, uitgebreid op het terras gaat lunchen of voor jouw ogen in het zonnetje ligt. Houd workation en vakantie goed van elkaar gescheiden.

Conclusie: de keuze is aan jou

Of je nu kiest voor een solo- of gezamenlijke workation, beide opties hebben hun eigen voordelen en uitdagingen. Niks is goed of fout, het gaat erom waar jij behoefte aan hebt. Het belangrijkste is om je eigen wensen en doelen in overweging te nemen bij het maken van deze beslissing. Kies een plaats en accommodatie die daar goed bij past. Wil je volledige vrijheid en concentratie, of zoek je naar sociale interactie en teamwork?

Ongeacht je keuze, een workation blijft een unieke kans om werk en plezier te combineren, nieuwe plaatsen te ontdekken en je professionele horizon te verbreden. Dus, ben je klaar om solo de wereld te veroveren of samen met anderen een onvergetelijk avontuur te beleven? De keuze is aan jou!

Hulp bij je keuze

Wat voor de één werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Het is belangrijk om flexibel te zijn en de ruimte te geven voor aanpassingen aan je plan. Wil je graag sparren met iemand die veel ervaringen heeft met verschillende vormen van workations? Dan helpt Alieke je graag. Bekijk hier de mogelijkheden voor persoonlijk advies van Alieke.

Terug naar overzicht