Werken vanuit een campervan, tips van digital nomad Sandra

Sandra Boon
9 september 2023
4 minuten leestijd

Een retourtje inspiratie boeken? Dat klinkt mij als muziek in de oren, maar doe mij toch maar een enkeltje fulltime workation. 🌴 Sinds september 2021 reis ik de wereld rond met mijn buscamper (en soms met het vliegtuig of met de trein) en werk ik waar en wanneer ik maar wil. Een digital nomad dus. Ik ben een bezig bijtje en ben altijd wel bezig met online ondernemersactiviteiten. Zo werk ik freelance in webdesign en online marketing, blog ik over geld verdienen en besparen én heb ik allerlei online sidehustles waar ik een extra zakcentje mee verdien. All I need is wifi! Hoewel dat nog weleens een uitdaging is… In dit artikel deel ik een paar handige tips voor iedereen die graag op workation wil.

  1. Plan niet te veel en wees flexibel

Ik heb gemerkt dat het beter is om je zo flexibel mogelijk op te stellen en zo min mogelijk dingen te plannen. Het loopt toch altijd anders dan je verwacht en je maakt jezelf er onnodig gestresst mee. Een paar tips:

  • Plan je meetings in de ochtend, zodat je de rest van de dag flexibeler bent.
  • Werkt het internet opeens niet? Blijkt het koffietentje waar je wilde werken opeens bomvol met feestende studenten? So be it. Laat het los en probeer het op een andere manier en/of een andere keer. Echt, krampachtig vasthouden aan je plannen maakt een workation niet leuker.
  • Skip alle randzaken. Kan het wachten tot na je workation? Laat het dan ook wachten! Wanneer je reist én tegelijkertijd werkt, zal je al snel merken dat er te weinig uren in een dag zitten. Stel daarom duidelijke prioriteiten en zorg ervoor dat (in ieder geval) de belangrijke taken weggewerkt zijn.


We zijn al snel geneigd om lange to-do lijstje te maken (misschien zodat we ons minder schuldig voelen zodra we halverwege de middag al aan een Piña Colada sippen?), maar uiteindelijk snijden we onszelf daarmee in de vingers. Begrijp mij niet verkeerd: workations zijn echt te gek en ik kan het iedereen aanraden. Het is alleen wel belangrijk dat je niet met een burn-out thuiskomt door al het geforceerde werken.

  1. Laat ruimte over voor inspiratie

Een van de redenen dat ik weinig probeer te plannen, is dat er dan meer ruimte is voor nieuwe ideeën. Want inspiratie, dát krijg je op een workation gegarandeerd! Ik weet niet of het dan komt door in een andere omgeving te zijn, door allerlei leuke activiteiten te doen of door even weg te zijn uit de dagelijkse sleur: ik zit altijd bomvol nieuwe ideeën als ik op pad ben en het liefst werk ik die dan ook á la minute uit. Daar moet dan wel ruimte voor zijn. Een agenda vol meetings en deadlines zou die inspiratie gelijk verpesten.

  1. Check vooraf de wifi-verbinding

All I need is wifi, zeg ik vaak gekscherend. Dat klopt ook, want verder ben ik helemaal zelfvoorzienend. Mijn camperbus heeft zonnepanelen, een koelkast, een boiler, een toilet, etc. Het enige dat standaard ontbreekt is de wifi. En vaak is het toch echt de wifi (of eigenlijk het gebrek aan wifi) waardoor er problemen ontstaan op mijn workations. 

Werkplek tijdens remote werken

Zo had ik ook bij accommodaties in verschillende landen slechte wifi, terwijl online stond aangegeven dat er wél goede wifi aanwezig was. Check daarom niet alleen op de website van jouw accommodatie of er wifi is, maar lees ook alle reviews na om te kijken wat anderen over de wifi zeggen.

Bij alle locaties van Working Remotely heb je natuurlijk goede wifi! Speciaal getest door het Working Remotely team en (soms) ook door mij. Wist je trouwens dat Sandra mee deed aan de eerste groepsworkation die Working Remotely ooit organiseerde. Daar kennen Alieke en ik elkaar van. Mijn ervaring van die workation lees je hier.

300*252

Terug naar overzicht

X