Een weekje remote werken op de Veluwe

Julia Suijkerbuijk
27 mei 2024
5 minuten leestijd

Hoi! Ik ben Julia en als ambtenaar bij een gemeente ben ik meestal gewoon op kantoor te vinden, maar soms is het tof om eens van een andere locatie te werken. Zeker ook omdat ik een reisblog heb en dus van reizen en nieuwe plekken ontdekken hou. Zo ging ik een poos geleden naar de Veluwe om vanuit daar remote te werken. Niet zo gek ver van huis, maar toch een mooie ervaring en een nieuwe omgeving. Graag vertel ik jullie meer over de voordelen van een workation in Nederland.

Op werkvakantie in Nederland

In eerste instantie dacht ik zelf bij een workation aan werken vanuit een spannend land als Bali of Colombia. Of wat dichterbij huis, zoals Spanje of Portugal. Nederland was eigenlijk nog niet zo snel bij me opgekomen, totdat de kans zich voordeed. Ik besloot een vakantie met een werkweekje te combineren. En ik kan je vertellen dat een workation dichtbij huis hartstikke leuk is!

Julia werkt op haar laptop op een vakantiepark de veluwe in nederland

Mijn workation op de Veluwe

Mijn eigen workation bracht me naar de Veluwe en het Veluwemeer. Ik verbleef daar op een vakantiepark met allerlei voorzieningen. Zo kon ik ‘s ochtends voordat ik aan het werk ging een plons nemen in het zwembad, tussen de middag wandelen in de groene omgeving en ‘s avonds er lekker op uit. Een dag voelt op die manier veel productiever dan wanneer je thuis aan het werk bent. De Albert Heijn daar is hetzelfde als bij mij thuis om de hoek, dus echt wennen aan een nieuwe omgeving hoeft niet. De Veluwe is een prachtige omgeving waar ontzettend veel te doen en te zien is. Niet alleen natuur, maar ook oude hanzesteden zoals Harderwijk en Elburg. Echt een aanrader voor een workation dus als je het mij vraagt!

Vijf voordelen van een workation dicht bij huis

1. Goede manier om te proeven of een workation iets voor jou is

Een workation in Nederland hoeft niet voor lange tijd te zijn. De reistijd die je aflegt is namelijk nooit langer dan 3 uur met de auto en je hoeft geen kosten te maken voor een vliegticket. Daarom kun je ook gewoon voor 3 dagen gaan uitproberen of op afstand werken iets voor jou is. Het is een hele laagdrempelige manier om uit je comfortzone te stappen, zonder dat je daarbij gelijk ver van huis bent. Je kunt namelijk ook gewoon drie dorpen verderop gaan zitten. Zeker weten dat je daar dingen ziet waarvan je het bestaan nog niet wist. En mocht het werken op afstand toch niets voor je zijn, omdat je bijvoorbeeld je thuiskantoor of de huisdieren mist, dan ben je zo weer terug op je eigen vertrouwde honk.

huisje op een vakantiepark op de veluwe Julia schrijft een blog op haar laptop

2. Geen tijdsverschil

Een tweede voordeel van een workation dicht bij huis is dat je geen tijdsverschil hebt. Vooral handig natuurlijk als je met Nederlandse klanten werkt (of andere klanten die in dezelfde tijdzone als Nederland vallen). Je begint met werken op het moment dat je collega’s ook de kantoortuin binnen lopen en wanneer je vrienden en vriendinnen hun laptop opstarten. Je hoeft dus niet extra vroeg op te staan voor afspraken of juist langer door te werken. Alles kan zoals je dat op kantoor ook zou doen. Maar dan natuurlijk digitaal.

3. Een nieuwe, maar toch bekende omgeving

De een vindt Nederland klein, de ander zal zeggen dat het toch best wel groot is. Elke streek en stad is anders, maar het voordeel van een workation in eigen land is dat er ook heel veel herkenning is. Je weet wat je kunt verwachten op het gebied van prijzen bij restaurants, je spreekt de taal dus kunt prima uit de voeten en de supermarkt van daar is net als de supermarkt bij jou om de hoek. Je zult dus niet voor een cultuurshock komen te staan als je aangekomen bent op je workationlocatie in Nederland.

schattig huis in dorp in de veluwe natuur op de veluwe

4. Er zijn zoveel mooie plekken te ontdekken in Nederland

En hoewel je veel van thuis herkent op je werktripje in Nederland, heeft ons land zoveel bijzondere plekken te ontdekken. De Veluwe, bijvoorbeeld waar ik heen was, heeft mij zo verrast. De prachtige zandvlaktes, de perfect verzorgde fietsroutes en de moderne vakantieparken. Maar ook kan ik me voorstellen dat het op andere locaties in Nederland prima vertoeven is. Neem bijvoorbeeld Zeeland waar je na een dagje werken zo bij het strand bent of Zuid-Limburg waar je ‘s avonds bourgondisch kunt genieten bij een gezellig restaurant. En als je op workation gaat in een grotere stad als Amsterdam of Utrecht, kun je er gedurende de dag op uit voor een koffietje of aan de grachten te zitten. Overal in Nederland zijn prachtige plekken te zien.

5. Een duurzame workation

Een ander voordeel van op workation gaan in Nederland, is dat het vrij duurzaam is. Je hoeft niet te vliegen en ook het aantal kilometers dat je aflegt met de auto is enigszins beperkt. Of beter nog: pak de bus en de trein naar jouw locatie! Hoe populairder de plek is waar je naar toe gaat, hoe beter het openbaar vervoer is geregeld. Combineer je workation met een vakantie in het gebied waar je verblijft en je vangt twee vliegen in één klap.

julia aan het bellen in de tuin waterrand met bomen op de veluwe

Werken op afstand, maar dan toch dichtbij

Een workation in Nederland is zo slecht nog niet. Het is een goede manier om kennis te maken met het concept van werken op afstand, maar zorgt toch voor het vertrouwde gevoel van thuis zijn. Voor mij was dit een eerste stap naar werken op een andere locatie dan thuis of op kantoor. En daarnaast kon ik op die manier ook weer nieuwe inspiratie opdoen voor mijn reisblog waar ik tips deel over bestemmingen binnen Nederland en Europa. Dat smaakt zeker naar meer!

Lijkt het je wel wat om op werkvakantie in eigen land te gaan? Lees dan hier verder en ontdek nog 5 leuke plekken voor een workation in Nederland.

Terug naar overzicht

X