8 x hierop moet je letten bij een workation

Alieke Ingerman
25 januari 2022
7 minuten leestijd

Workation is een samenvoeging van work en vacation. Het heeft dan ook de nodige overeenkomsten met een vakantie plannen, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat werken vanaf een andere locatie. Je gaat natuurlijk werken op je bestemming, en net als thuis of op kantoor is het belangrijk dat dat een goede en fijne werkplek is.

Een fijne werkplek

Het is heel persoonlijk wat je een fijne werkplek vindt tijdens je workation. De een vindt het heerlijk om tussen de mensen in een fijne werkvibe in een leuk café te zitten, terwijl een ander zich daar totaal niet kan concentreren. Zelf wissel ik regelmatig van werkplek.

Mijn werkplek tijdens mijn workation is vaak afhankelijk van hoe mijn werkdag er uit ziet.

Als ik veel online meetings heb dan wil ik rustig zitten, mijn collega’s goed kunnen verstaan en anderen om me heen niet storen, een café is dan geen optie. Dan zit ik liever in mijn eigen appartement of een flexwerkplek, waar ik ongestoord kan werken. Op dagen dat ik juist druk ben met mails wegwerken vind ik wat leven om me heen wel fijn. En daarnaast kan ik ook enorm genieten van goede cappuccino en een lekkere lunch af en toe. Al wil ik dat niet te vaak doen, want dan gaan mijn uitgaven wel erg hard.

728*90

Over die werkdagen gesproken. Ik plan eind van de week altijd mijn volgende werkweek goed in. Liefst doe ik op maandag weinig meetings en wil ik me concentreren op mijn eigen taken en projecten. Dan ga ik dus vaak buiten de deur werken. Dinsdag is vaak een dag met veel meetings, dan plan er ook zo veel mogelijk op die dag en ben ik dan op een rustige werkplek.

8 tips voor jouw workation

Dat je je laptop mee moet nemen op workation spreekt voor zich. Maar zoals ik zei zijn er wel een aantal praktische dingen waar je rekening mee moet houden voor een succesvolle workation. Die tips heb ik voor je op een rij gezet.

1. De timing

Laten de werkdruk en je werkzaamheden het toe dat je naar het buitenland gaat? Mis geen cruciale momenten op kantoor en zorg dat je weer op tijd terug bent voor die face-to-face meeting waar je echt bij moet zijn, of dat belangrijke event wat onder jouw verantwoordelijkheid valt. Dat laatste is bij mijn rol als eventmanager bijvoorbeeld heel belangrijk.

2. Tijdsverschil

Om efficiënt met je collega’s te kunnen online vergaderen is het niet handig als er veel tijdsverschil is. Je moet dus rekening houden met de tijdzone waarin je je gaat bevinden tijdens je workation. Vaak is daarom binnen Europa reizen wel zo handig, maar ga je recht naar beneden dan is er met Zuid-Afrika bijvoorbeeld slechts 1 uur tijdsverschil ????

3. Goede wifi

Een stabiele internet-verbinding is cruciaal dus check of er goede wifi is, of zorg dat je een hotspot kunt maken om op terug te vallen. In Europa is de wifi vaak prima in hostels, appartementen en op flexplekken. In recensies lees je het snel genoeg als de wifi ergens slecht is, dus check dat even. Buiten Europa kan het handig zijn om daar een sim-kaart te kopen.

4. Wees goed bereikbaar

Als je midden in de bergen zit ben je vaak telefonisch slecht bereikbaar. Niet zo handig voor je collega’s, je relaties en voor jezelf. Ben je even slecht bereikbaar, laat je collega’s dat dan tijdig weten. Of zet het bijvoorbeeld in je agenda en e-mailhandtekening.

5. Een goede werkplek

Een fatsoenlijk bureau en goede stoel zijn wel zo prettig voor je werkhouding. In cafés heb je natuurlijk niet bepaald een arbotechnisch verantwoorde bureaustoel, maar ik heb daar zelf geen last van. En ik let daarnaast goed op mijn houding, rug recht en schouders naar achter. Dat helpt! Let er ook op dat er voldoende stopcontacten in de buurt zijn, halverwege je dag een lege batterij hebben kan natuurlijk niet. Ik laad altijd vooraf mijn telefoon, draadloze oordoppen/headphone en laptop op, just in case. Een powerbank is ook handig om mee te nemen.

Bij het kiezen van een appartement moet je letten op een werktafel of bureau. Vaak staan er genoeg foto’s bij zodat je al kunt zien of dit aanwezig is. Een fatsoenlijk keukentafel volstaat voor mij meestal ook wel. Het is tenslotte maar voor even.

6. Een rustige werkomgeving

Zorg dat je ongestoord je werk kunt doen en niet een gehorig appartement boekt in de drukste straat van een stad als je daar ook wil werken. Ik vind het zelf vervelend om compleet aangewezen te zijn op (werk)cafés. Alhoewel je met noise cancelling-koptelefoons ook prima kunt werken. Als je wel naar een café gaat check dan even of je daar fijn kunt zitten. Ik kan er zelf bijvoorbeeld niet tegen om recht onder de box met te harde muziek te zitten, of vlak naast de deur waar iedereen in- en uitloopt. Houdt er rekening mee dat het vaak druk wordt rond lunchtijd, dus dan kan je concentratie iets minder zijn. Maar dat is ook gelijk een moment om zelf lekker een break te nemen.

7. Koptelefoon

Niets is vervelender dan je collega’s die je niet goed kunnen verstaan in een meeting door storende achtergrondgeluiden. Of een hele werkruimte die moet meegenieten van jouw werkoverleg. Neem dus altijd oortjes of een koptelefoon mee. Overigens ook fijn als je moet concentreren en even je eigen muziek aan kan zetten vind ik.

8. De juiste kabeltjes

Vind je het fijn om een scherm aan te sluiten op een werkplek, vergeet dan niet de juiste kabeltjes mee te nemen. Klassieker he?! Zelf neem ik ook een verloopstukje mee voor een vaste internetkabel voor mijn Apple, just in case.

Verschillende werkplekken proberen

Thuis in Utrecht varieer ik ook regelmatig van werkplek. Zeker in de tijd dat je niet of nauwelijks naar kantoor mocht. Thuis in m’n uppie kwamen soms de muren op me af en ging ik dan naar een flexwerkplek in de stad. Ook omdat ik er soms moeite mee had dat mijn huis mijn thuis moet zijn, en niet mijn werkplek. Dat wil ik soms een beetje gescheiden houden.

Leuke plekjes ontdekken

Een inspirerende werkplek geeft mij een enorm fijn gevoel. Voor de Utrechters onder ons, ken je Bunk in het centrum? Het is een oude kerk, omgebouwd tot restaurant, hotel en flexwerkplek. Fan-tas-tisch! Zo gaaf als je daar lekker aan het werk bent. En heerlijke koffie!

Ook op workations vind ik het geweldig om op zoek te gaan naar leuke werkplekken, zowel een schattige koffiebar als goede flexwerkplek.

Tegenwoordig zijn die overal. Of je nou in Nederland blijft of naar het buitenland gaat. Een simpele zoektocht op google levert al snel wat leuke tips op voor de stad waar jij heen gaat. Er zijn veel blogs van reizigers met leuke aanbevelingen. Ook Instagram staat vol met gave plekjes, bijvoorbeeld als je zoekt op hashtags zoals #remotework of #flexplek. Misschien gebruik je liever Facebook, daar zijn veel groepen van werken in bepaalde steden, bijvoorbeeld Nederlanders in Valencia. Daar worden dagelijks tips gegeven en gevraagd voor leuke plekken.

Ik hoop dat je wat hebt aan de tips! Zo zie je dat een workation echt niet heel ingewikkeld is, en eigenlijk voor veel mensen wel haalbaar. Ook als je een minder ervaren reiziger bent kun je prima remote werken. Je kunt het ook zo gek maken als je zelf wil. Elke dag op pad en continu nieuwe plekken ontdekken, of gewoon een fijn appartement boeken waar je kunt werken waardoor je niet al te veel weg hoeft. Je kunt het inrichten zoals jij wil. En wil je hier hulp bij? Stuur me dan een berichtje, ik help je graag.

Terug naar overzicht

X