7 valkuilen (en tips) van remote werken

Joy Hadders
23 oktober 2023
5 minuten leestijd

Remote werken biedt veel voordelen, zoals flexibiliteit en het vermijden van dagelijks woon-werkverkeer. Steeds meer mensen omarmen deze manier van werken. Echter, er zijn ook valkuilen waar je voor moet oppassen. In dit artikel bespreken we zeven veelvoorkomende valkuilen van remote werken en geven we tips over hoe je ze kunt voorkomen.

1. Gebrek aan structuur

Een van de grootste uitdagingen bij remote werken is het ontbreken van een duidelijke structuur. Zonder een vast schema kunnen taken zich opstapelen en dit kan leiden tot stress en overbelasting. 

Tip: Stel een dagelijkse routine op, inclusief vaste werktijden en pauzes. Gebruik tools zoals agenda’s en takenlijsten om je werk te organiseren. 

2. Afnemende productiviteit tijdens je workation

Vanaf je remote werkplek (of thuis) kunnen er veel afleidingen zijn, zoals de verleiding om research te doen over je bestemming, na te denken over wat je plannen na werk zijn, wanneer je op pad wil, het delen van foto’s/video’s op je social kanalen, het zwembad voor je huis, het mooie uitzicht… Het kan van alles zijn. Dit kan de productiviteit verminderen.

Tip: Creëer een goede werkplek zonder afleidingen. Wil je je even afsluiten? Zet dan een noice cancelling headphone op. En al klinkt het wat cliché, het is nog steeds waar: een opgeruimde omgeving en bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd. Deze gebruik ik zelf en bevalt erg goed. 

3. Communicatieproblemen van remote werken

Efficiënte communicatie is cruciaal bij remote werken. Onduidelijke communicatie kan leiden tot misverstanden en vertragingen. Zorg ervoor dat je collega’s vooraf al op de hoogte zijn van je plannen en werkuren. En blijf dat bij eventuele wijzigingen aangeven. Geef ook aan wanneer je wel/niet en hoe je bereikbaar bent. Dat voorkomt een hoop frustratie bij je team als je bijvoorbeeld die zelfde dag niet meer reageert. 

Tip: Maak gebruik van tools zoals Slack of Microsoft Teams voor directe communicatie. In dit artikel geven we je tips voor tools. Zorg ervoor dat alle teamleden op één lijn zitten wat betreft verwachtingen en doelen.

4. Gebrek aan grenzen

Het is verleidelijk om constant beschikbaar te zijn, wat kan leiden tot overwerk en burn-out. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om tijdens je remote werkavontuur je te focussen op bepaalde projecten. Dat je daar even echt de tijd voor neemt. Komen er toch veel ad hoc dingen tussendoor, die eigenlijk wel kunnen wachten? Geef dan duidelijk aan dat je daar geen tijd voor hebt. Het is goed om vooraf al aan te geven waar je wel (en niet) aan gaat werken. 

Tip: Stel duidelijke grenzen voor jezelf. Sluit je werk af op het afgesproken tijdstip en vermijd e-mails of berichten buiten werktijden. Elk uur je mail checken en overal op reageren, kan er voor zorgen dat je veel druk en/of stress ervaart. En het moet wel leuk blijven…

5. Technische problemen

Niets is frustrerender dan technische problemen die je werk vertragen. Slechte wifi-verbindingen, haperende videogesprekken, slecht geluid… Dit is voor jou frustrerend en stressvol, maar kan ook irritatie opwekken bij je collega’s. Zorg er dus voor dat dat allemaal stabiel en geregeld is. 

Tip: Zorg voor een betrouwbare internetverbinding en regelmatige back-ups van je gegevens. En zorg ervoor dat je bijvoorbeeld bij alle bestanden kan. Voor de zekerheid kun je een eSim nemen als back-up voor wifi. 

6. Minder zichtbaarheid op afstand

Op kantoor kunnen je prestaties en inzet gemakkelijk worden opgemerkt. Bij remote werken is dit minder goed te overzien, omdat je niet fysiek aanwezig bent op kantoor. Op kantoor heb je soms gesprekken tussendoor, bij wijze van spreken bij het koffie-apparaat, waarin je ook al (onbewust) updates geeft of zaken met elkaar bespreekt. 

Tip: Zorg ervoor dat je prestaties meetbaar zijn en deel regelmatig je voortgang en successen met je leidinggevende of team. Dit kan helpen om je zichtbaarheid te vergroten. Of haak voldoende aan bij videomeetings. 

7. Het perfecte plaatje

Vaak zie je beelden voorbij komen van remote werken die niet helemaal realistisch zijn. Mensen verheerlijken het: chill werken met je laptop aan het zwembad. Realiteit: je laptop wordt bloedheet, je ziet vrijwel niets op je scherm en je zithouding is ook niet best. 

Tip: Neem remote werken serieus en bereid je goed voor. Denk goed na over o.a. je bestemming, accommodatie, wifi-verbinding, werkplek en tools. 

Er zijn tegenwoordig handige tools te vinden die dit makkelijker maken. Zo gebruikte ik zelf dit zonnescherm voor mijn laptop, om toch buiten te kunnen werken, maar geen last te hebben van de zon. Zo blijft je laptop koel en kun je je scherm goed zien.

Kortom, remote werken heeft zijn uitdagingen, maar met de juiste aanpak kun je deze valkuilen vermijden. Het begint met een goede organisatie, communicatie en zelfzorg. Wij begrijpen de ins en outs van remote werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Terug naar overzicht

X