Dit keer delen we het verhaal van Roos. Digital nomad met een sterk bewustzijn en liefde voor de wereld. Zij is gepassioneerd over sociaal duurzaam reizen, waar we allemaal nog wat van kunnen leren.
Mijn naam is Roos en ik ben freelance online marketeer onder de naam Follow Fernweh. Mijn dagen worden gevuld met online marketing, terwijl ik de wereld over reis als kitesurfende digital nomad. Dit is mijn tweede seizoen in ver-weg-en-warm waar ik het liefst vertoef in de buurt van de zee en het strand. Mijn hart klopt niet alleen voor marketing en de zee, maar ook voor sociaal en ecologisch duurzaam reizen. Ik ben daarom ook vastbesloten om zowel online als offline een blijvende indruk achter te laten.
Het volgende stuk komt recht uit mijn hart. Ik vind de wereld namelijk een hele gave plek en er is zoveel moois te zien! Daarom vind ik het belangrijk dat onze sociale en ecologische voetafdruk zo klein mogelijk blijft tijdens het digital nomadden. Als we niet uitkijken zijn in de toekomst de plaatsen waar we graag nog naartoe willen gaan wel heel erg een copy-paste van waar we al geweest zijn. Zonder cultuur, zonder lokale bewoners. En dat mag niet de bedoeling zijn.
Op naar een leven als (duurzame) digital nomad
Werk jij niét in Kaapstad deze winter? Dan ben je tegenwoordig een van de weinigen lijkt het wel. Sinds corona is digital nomadden namelijk booming! Iedereen kan namelijk vanuit z’n hangmatje in Bali werken en we hebben bewezen dat je helemaal geen kantoor nodig hebt om te shinen op Slack, Trello, Teams of Google Meet. Count me in, dacht ik in 2021. Na corona heb ik mijn vaste baan vaarwel gezegd, om te gaan freelancen en de wereld rond te struinen als een échte digital nomad.
Alleen, na een paar weken reizen kwam ik erachter dat ik me totaal niet thuis voelde in de term ‘digital nomad’. Ik stond op zo’n fancy nomadborrel in Lagos, Portugal, omringd door mede-nomaden die het hadden over hun kinderen op internationale scholen, waar je de beste geïmporteerde superfoods kon scoren, en oh ja, het hilarische idee dat Portugees leren niet nodig was. “Waarom zouden we? We hebben hier goedkopere huur dan in LA, en die hele VS hebben we al verpest, dus laten we hier gewoon vrolijk verder gaan,” leek de algemene vibe te zijn. Niet mijn vibe, hier teken ik niet voor. Dat was ook de enige en laatste keer dat ik naar een borrel ben gegaan speciaal voor digital nomads. Ik ga niet op reis om meer van thuis tegen te komen.
Overigens zijn de nomads hier niet solo schuldig aan, dit mes snijdt aan twee kanten. De landen zelf hebben ook ontdekt dat er meer te halen valt uit digital nomads dan uit hun eigen inwoners. Een hoop landen hebben namelijk de digital nomad visa ingevoerd om ‘meer van ons’ binnen te kunnen halen om aan te verdienen.
Waarom is dit een probleem? Gentrificatie!
Gentrificatie: we zien het in Nederland al waar veel armere wijken van vroeger nu verhipt zijn en vol bakfietsen staan. Dit gebeurt in het buitenland ook maar dan on steroids. En digital nomads? Die gooien soms nog wat extra pittige saus op dat gentrificatiefeestje in lage-lonen-landen. Picture this: je hebt een relaxt tropisch dorp met betaalbare huizen en authentieke (surf)vibes. Daar komen toeristen op af! En daarna komen ook de nomads binnen, op zoek naar goedkope huur en een exotische werkplek.
Voordat je het weet, gaan de huurprijzen omhoog, hippe koffiebars en coworking spaces schieten als paddenstoelen uit de grond, en de oorspronkelijke bewoners? Die voelen de druk. Digital nomads brengen hun eigen wereldje mee, wat vaak resulteert in een soort ‘gentrificatie on steroids’. Het zorgt voor een cocktail van stijgende kosten en een verlies van lokale identiteit. Zie bijvoorbeeld dorpen als Puerto Escondido in Mexico of grote steden als Medellin en Lissabon.
In een notendop: digital nomads kunnen gentrificatie in lage-lonen-landen intensiveren door als een soort hipster-tornado door een buurt te razen, waardoor de lokale bevolking het soms zwaar te verduren krijgt. En dat, mijn vrienden, is gentrificatie met een extra snufje nomadische flair.
Zo kun je duurzaam reizen als digital nomad
Daarom: cheers to bewust reizen en een harmonieuze coëxistentie! Maar hoe doe je dat? Hierbij wat tips om voor-iedereen-leuk op digital nomadreis of workation te gaan.
- Ben je bewust van je invloed.
Denk na over de indruk en afdruk die je achterlaat in een land. Misschien bekijken locals je met argwaan omdat ze alleen maar negatieve dingen zien van types zoals jij. Toon begrip voor hun kant van het verhaal. - Leer de taal!
Je hoeft een taal niet vloeiend te kunnen spreken om te communiceren. Vaak vinden locals het al leuk dat je het in ieder geval probeert. Hoor hun verhalen en deel die van jou. Begin met kleine gesprekjes en breid je vocabulair uit met elke interactie die je hebt! Meepraten is meemaken. - Eet lokaal.
Steun de lokale eetplekjes en sla die restaurants over die duidelijk zijn neergezet voor digital nomads. Proef de échte smaak van het land en geef de lokale economie een boost. Twee vliegen in één klap! - Verblijf lokaal.
Kies voor lokale hostels en hotels of verblijf bij mensen thuis via AirBnB. Laat de appartementen die aangeboden worden voor de locals. Je gaat toch niet naar de andere kant van de wereld om in een compound te zitten en hetzelfde te eten als thuis voor € 100 per nacht? - Doe iets terug voor het land dat je bezoekt.
Je werkt er en woont er maar je betaalt geen belasting aan het land. Misschien een beetje tourist tax maar nomads blijven langer. Doe daarom een donatie aan een NGO, koop lokaal, eet lokaal, doe een toffe excursie of huur een auto. Zorg ervoor dat het geld dat je uitgeeft bij de lokale middenstand belandt. - Slow travel is sexy
Reis op een slakkentempo en reduceer je CO2 🙂 Blijf langer op dezelfde plek en vlieg minder. Leer een land écht kennen, in plaats van het land ‘even te doen’. - Waterverspilling: not hot.
Douch korter dan je gewend bent: Water is schaars in veel landen buiten Europa. Let daarom extra op je waterverbruik, meer dan je in Nederland zou doen. In bijvoorbeeld delen van Brazilië moet water vervoerd worden met vrachtwagens omdat er geen waterleidingen zijn. Gelukkig hoef je ook geen 10-stappen haircare te doen daar, want die beachwaves krijg je vanzelf na een bezoekje aan het strand 😉 - Shop met je totebag of Susan Bijl
Laat die plastic tasjes links liggen in de supermarkt en shop met je eigen tas.
En mijn god soms voelt het als dweilen met de kraan open want ik kan er niet bij hoeveel zwerfafval er hier ligt. Ik ben nu in Colombia en de prullenbakken op straat staan er echt voor de sier.
Maar toch, ook al zie je om je heen bergen zwerfafval, dat betekent niet dat jij eraan moet bijdragen. Gebruik je eigen tas en gooi je vuilnis in de bak. Kleine dingen maken een verschil, zelfs hier. - Let’s Dopper!
Koop grote waterflessen en vul ze bij: Zeg nee tegen die kleine plastic flesjes. Vul grote flessen bij waar het kan. De meeste hotels en hostels hebben waterpunten met van die blauwe watertanks. Perfect voor je Dopper! Ben je zelfs daar stylish. - Pak de bus
Ga voor openbaar vervoer: Het kan even wennen zijn, maar zodra je de taal wat beter spreekt is het geweldig om mee te draaien met het land dat je bezoekt. Echt waar, niets geeft zoveel voldoening als in de goede bus springen en ‘ACA’ te mogen schreeuwen als je er weer uit moet.
Ga ook op een duurzame manier digital nomadden en heb meer bewustzijn voor jouw voetafdruk tijdens je remote werkavontuur. Een bestemming blijft voor iedereen leuker als we er zuinig mee omgaan. Cheers to fabulous and responsible adventures! Meer weten over duurzaam reizen als digital nomad? Stuur mij gerust een bericht via mijn Instagram.
Wil je meer ervaringen lezen van andere reizigers? Bekijk dan hier nog meer verhalen.