fbpx

Slimme trucs voor een low budget workation

Alieke Ingerman
8 januari 2024
6 minuten leestijd

Het liefst wil je zo veel mogelijk op reis, voor zo min mogelijk geld. Als geld geen rol zou spelen, dan zouden we het liefst nog vaker op workation gaan. Remote werken biedt de ultieme manier om van een vrij leven te genieten, maar er zit ook een prijskaartje aan. Toch kun je ook met een laag budget wel maximaal genieten van een remote (werk)leven. Hierbij een aantal slimme trucs voor een low budget workation.

Doe een huizenruil

Wist je dat je zelfs helemaal kosteloos op een andere plek kunt verblijven? Je kunt namelijk doen aan huizenruil. Daarbij ruil je tijdelijk van woning met iemand anders. Dat kan overal ter wereld zijn. Staat er een bepaalde plek bovenaan je bucketlist? Bekijk dan platformen voor huizenruil en kijk of jouw bestemming er bij staat. Bijvoorbeeld Swaphouse, een gratis platform hiervoor, speciaal gericht op remote werkers (goede wifi, fijne werkplek). Zo bespaar je flink op de kosten van je accommodatie.

Je kunt ook kiezen voor huizenoppas, of oppassen op dieren. In dat laatste geval moet je er wel iets voor terug doen, namelijk goed voor een dier zorgen. Maar dat geeft jou alsnog meer dan voldoende vrijheid om je nieuwe plek te ontdekken, helemaal gratis! Ik heb dit weleens gedaan bij een appartement met een lieve kat in Kuala Lumpur.

Dat was een te gekke ervaring en een mooier appartement dan ik zelf zou kunnen veroorloven. Win-win.

Kies een betaalbare bestemming

Het klinkt voor de hand liggend, en toch doen we het nog veel te weinig. De plekken die echt nog heel betaalbaar zijn, zijn namelijk vaak minder bekend. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een land als Albanië. Ontzettend mooi, veelzijdig en ook zeker heel goedkoop vergeleken met landen als Spanje en Portugal. Overweeg plekken met een lage kosten van levensonderhoud en goede internetverbindingen. Deze landen bieden vaak betaalbare accommodaties en lokaal eten tegen vriendelijke prijzen.

blauwe zee in Griekenland Alieke werkt op haar laptop naast het strand

Een low budget accommodatie scoren

Wil je toch echt graag naar het populaire Spanje bijvoorbeeld, kies dan niet voor een grote stad als Barcelona (kassaaaa), maar voor een kleine stad of dorp. Daar zijn accommodaties en horeca vele malen goedkoper. En wil je toch per se naar een grote bekende stad, kies dan een verblijf aan de rand van een stad. Let wel op de veiligheid van de buurt, maar er zijn overal echt wel goede mogelijkheden. Check altijd vooraf goed de reviews online zodat je weet waar je beland.

Over het algemeen geldt ook dat hoe langer je blijft, hoe goedkoper het is. Zeker als je bijvoorbeeld een maand remote gaat werken, betaal je een andere prijs voor een accommodatie dan als je 1 week zou gaan.

Ga in het laagseizoen op workation

Dé vuistregel is: ga reizen in het laagseizoen. Dat scheelt echt een hoop geld. Bijkomend voordeel is, is dat het ook een stuk rustiger is. Minder drukte en letterlijk meer ruimte vind ik echt zo fijn. Als je de vrijheid hebt om buiten het hoogseizoen te reizen, doe dit dan vooral. De prijzen zijn lager, het is makkelijker om low budget opties te vinden en er is meer ruimte om soms te onderhandelen over de prijs. Dat laatste kan niet overal, maar ik heb regelmatig een leuke deal gescoord op die manier op Airbnb.

Zo goedkoop mogelijk reizen

Helaas is de tijd van goedkope last minute deals voor vliegtickets voorbij. Er geldt juist dat hoe eerder je boekt, hoe lager vaak de prijs is. Het liefst reis ik met de trein, maar dat is verre van low budget. Bij deze graag een oproep aan de overheden om treinen goedkoper te maken!

reizen met de trein in de sneeuw werken op de laptop met uitzicht op zee

Wat ik in Europa de goedkoopste manier van lange afstanden reizen vond, was door gebruik te maken van carpoolen. Blablacar vind ik een fijne app. Je ziet precies welke ritten er worden aangeboden, wie je chauffeur is en reviews van die persoon. Je kunt ook de optie kiezen voor medepassagiers, dat deed ik altijd omdat ik het een fijn gevoel vond om niet alleen bij iemand in de auto te stappen. Ouderwets liften kan natuurlijk ook, maar daar voel ik me als vrouwelijke solo reiziger niet fijn bij. Goedkoop is het wel!

Betaalbaar eten in het buitenland

Er zijn 3 manieren om het budget voor eten en drinken zo laag mogelijk te houden: 1 kook regelmatig zelf, 2 eet lokale producten, 3 kies een minder populair restaurant. Zelf koken is vrijwel altijd goedkoper dan uit eten gaan, tenzij je ster-waardige maaltijden kookt, maar daar ga ik even niet vanuit. Koop je producten vooral op de lokale markt, dat is vaak beter dan in de supermarkt. Het is ook nog eens heel leuk om markten te bezoeken, dan zie je wat een land allemaal te bieden heeft op culinair gebied.

Tijdens je verblijf wil je natuurlijk echt lekker eten en drinken. Een kleinere portemonnee hoeft ook niet ten koste te gaan van de kwaliteit van je eten. Sterker nog, ik heb ontelbare keren in piepkleine achteraf straatjes gegeten, waar het eten echt verrukkelijk was. Dat zijn de plekken waar vaak de locals komen en niet de toeristen. De toeristen komen immers toch maar 1 keer, de lokale bevolking moet je pas echt tevreden houden.

Wat je vooral niet moet doen is om in de hoofdstraat van een stad naar een restaurant te gaan. Daar betaal je sowieso de hoofdprijs! Loop even een stukje verder door of ga een kleiner straatje in, daar vind je hele sfeervolle plekjes en heel goed eten. Vertrouw je het niet? Check dan gewoon vooraf even Google en Tripadvisor voor de score van het restaurant.

Gratis activiteiten en bezienswaardigheden

Wij Hollanders zijn gek op gratis. Krenterig volkje als we zijn. Maar daar is niks mis mee. Er is ook in het buitenland vaak meer dan genoeg te doen, waar je niets voor hoeft te betalen. Ga lekker de natuur in, geniet van het strand, het park of check welke musea er gratis te bezoeken zijn. Sommige bestemmingen hebben ook bepaalde dagen voorop iets gratis is. Vraag de host van je accommodatie daarnaar, die weten precies wanneer je waar moet zijn.

strand van teneride met palmboom werken op de laptop in athene

Gebruik het openbaar vervoer of ga lopen

Tijdens je workation ga je natuurlijk je nieuwe omgeving verkennen. Maak gebruik van het lokale openbaar vervoer in plaats van dure taxi’s of huurauto’s. Vaak is er ook fietsverhuur beschikbaar of een step. Of ga lekker met de benenwagen. Wandelen is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee! Op die manier kun je ook nog eens lekker rustig om je heen kijken en genieten van je omgeving.

Een low budget workation vereist een zorgvuldige planning en slimme keuzes. Door strategisch om te gaan met je uitgaven, kun je de voordelen van werken en reizen combineren zonder veel geld uit te geven. Het is niet alleen een kans om productief te zijn op een andere plek, maar ook om je horizon te verbreden, zonder dat je bankrekening eronder lijdt. Lees hier meer inspiratie voor leuke workation bestemmingen.

300*252

Terug naar overzicht