Remote werken op Curacao, kan dat?

Alieke Ingerman
6 februari 2023
5 minuten leestijd

Het is mogelijk om op workation te gaan naar Curacao, al er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je wilt productief en geconcentreerd je werk doen dus zul je een aantal voorbereidingen moeten treffen. In deze blog deel ik mijn ervaring in de Caribbean en vertel ik je precies waar je op moet letten voor je workation in Curaçao.

Werken met een behoorlijk tijdsverschil

De meest genoemde reden om niet remote te werken vanuit Curaçao is het tijdsverschil. Het is 5 uur vroeger dan Nederland. Voorafgaand aan mijn workation had ik zelf ook mijn twijfels of dit handig zou zijn. Maar het is mij 100% meegevallen. Je kunt je jetlag zelfs in je voordeel gebruiken, doordat je vroeg wakker bent en dan redelijk gelijk loopt met de werkdag in Nederland.

Vrijwel alle vluchten gaan overdag richting Curaçao, waardoor je in de avond aankomt (lokale tijd) en daar vervolgens je bed in duikt. Terug naar Nederland zijn veel vluchten ‘s nachts, zodat je je iets makkelijk kunt aanpassen aan het slaapritme.

Je werkweek voorbereiden

Als je bijvoorbeeld om 6.00 uur begint met werken (wat door je jetlag makkelijk lukt, zelfs voor niet-ochtendmensen zoals ik) dan is het bij je collega’s/klanten/leveranciers 11.00 uur. Een prima tijd om meetings te doen en een productieve ochtend te hebben. Ook geldt als je een verre reis maakt dat je die vaak ruim vooraf plant en is er dus ook voldoende tijd is om je werkagenda hierop aan te passen. Zo heb ik weken van te voren alle meetings tijdens mijn verblijf in Curaçao ingepland in de middag op Nederlandse tijd, dan is het in Caribbean ochtend. Zo heeft het remote werken geen invloed op je productiviteit.

Sowieso is het belangrijk om vooraf kritisch naar je werkagenda te kijken. Het werk gaat gewoon door als je in het buitenland zit, maar neem ook voldoende tijd om van je bestemming te genieten.

Wees realistisch in je planning. Het is helemaal niet gek om bijvoorbeeld tijdelijk 6 uur per dag te werken, of een extra dag vrij te nemen. Uiteraard in overleg met je leidinggevende, als je die hebt. Een juiste balans tussen werk en privé is belangrijk tijdens je workation.

Je werkagenda in de juiste tijdzone instellen

Je kunt in je agenda meerdere tijdzones instellen en parallel tonen. In Curaçao is de tijdzone GMT-04 en in Nederland GMT+01. Je kunt een primaire en secundaire tijdzone instellen. Zo zie je de tijden van beide landen naast elkaar in je agenda en kun je dus in één oogopslag zien hoe laat het op beide plekken is. Erg handig!

Kwaliteit van het internet

Vooraf hoorde ik wat spookverhalen over de wifi op het eiland. Het zou niet al te best zijn op sommige plekken en de verbinding is niet stabiel. Dat is wel even spannend als je al je werk online doet! Maar ik heb nergens last van gehad. Overal waar ik ging werken was de wifi prima. Zelfs zodanig dat ik zware bestanden kon downloaden, mijn videomeetings altijd soepel gingen en vlekkeloos webinars keek. Ook bij vrijwel ieder restaurant of barretje is wifi.

Praktische tips voor je workation

Er zijn een aantal voorbereidingen die je kunt treffen om je workation soepel te laten verlopen. Hierbij de belangrijkste zaken:
– Je belbundel is buiten de EU niet geldig dus heb je geen 5G en is bellen kostbaar, gebruik daarom overal de wifi of koop een lokale simkaart of belbundel.
– Neem een wereldstekker mee, zodat je altijd overal je laptop kunt opladen.
– Om offline te kunnen navigeren download je vooraf de kaart op Google Maps of gebruik Maps.me.
– Lees blogs over je bestemming, zodat je weet waar je je vrije tijd aan wilt besteden.
– Neem waterschoenen mee, want er zijn veel stenen in het water.
– Zorg voor muggenspray, anders word je lek geprikt als je pech hebt.
– Vergeet je snorkel niet want de onderwaterwereld is prachtig. Die kun je ook vaak ter plekke huren.

Lees hier de blog voor meer tips voor de leukste plekken in Curaçao.

De juiste accommodatie kiezen

Tijdens je workation is het comfort van de accommodatie nog net wat belangrijker dan tijdens je vakantie. Je moet immers gewoon goed je werk kunnen doen. Niet alleen een fijn bed voor een goede nachtrust en een rustige omgeving is belangrijk, ook wil je een goede tafel en stoel om aan te kunnen werken. Een bureau is helemaal fijn. Als je een weekje op workation gaat kun je wel zonder bureaustoel, maar langer moet je dat niet willen. In deze blog lees je mijn tips voor goede workation accommodaties en leuke activiteiten in Curaçao.

Werkplekken in Curaçao

In veel accommodaties en restaurants is de wifi goed genoeg om je werk te kunnen doen. Of je er rustig kunt zitten is een andere vraag. Check dat op je eerste dag als je aankomt, zodat je werkdagen soepel verlopen. Een aanrader in Pietermaai is Van Gogh Coffee, daar zit vrijwel iedereen op z’n laptop te werken. Je kunt ook kiezen voor een (co)workspace, zoals Workspot Curaçao of Co World.

Overweeg je aan workation met je team naar Curaçao, bekijk dan de beschikbare accommodaties.

Terug naar overzicht

X