Home is where you park it

Samantha Tolboom
13 juni 2023
6 minuten leestijd

Regelmatig delen wij verhalen van mensen die op workation zijn geweest. Dit keer het inspirerende verhaal van Samantha Tolboom, die werkt vanuit haar camper in Australië. Vandaar: home is where you park it! Eerst vertrok ze voor 6 maanden naar Spanje voor een grote opdrachtgever en daarna ging ze naar Australië. Daar reist ze nu al een half jaar rond in een campervan met haar man samen, terwijl ze haar werk online doet. Hieronder lees je haar geweldige workation verhaal. 

Het is 08:00 uur ‘s ochtends. De zon straalt door een kiertje van de gordijnen heen van onze campervan, Daisy. Ik hoor de golven van de zee op de achtergrond en kijk naar buiten: de roze, lila, oranje en blauwe kleuren in de lucht zijn adembenemend. Ik voel een glimlach op mijn gezicht komen: ik kan niet geloven dat dit daadwerkelijk mijn leven is. Het voelt nog steeds alsof ik een out-of-body-experience heb. Tijd om een havermelk cappuccino te maken en weer even te landen met een yogasessie voor ik mijn laptop openklap en aan mijn werkdag begin.

Hier ben ik niet zomaar gekomen. Ik heb hier mijn hele leven (on)bewust naartoe gewerkt. 

 

Burn-out

Vanaf mijn 13e kamp ik al met winterdepressies. Dit is voor mij een extra reden geweest om met name in de wintermaanden te reizen en de zon op te zoeken. Zeker toen ik nog in de corporate wereld werkte. Totdat het op een dag finaal mis ging. Ik ben een harde werker en bijt me graag vast in dingen (waarschijnlijk ook de reden dat ik zo sterk ben in sales en onderhandelen). Ik zie dit als mijn kracht, maar kwam er op mijn 27e achter dat dit tevens mijn valkuil is. Ik dacht dat burn-outs waren voor zwakke mensen – maar juist de sterke doorzetters delven vaak het onderspit. Wat ik heb geleerd in deze periode: depressie is het tegenovergestelde van expressie. En ik vond mijn expressie niet in loondienst. Dit vond ik tijdens het reizen over de wereld. Dus maakte ik de keuze om mijn leven om te gooien.

I want to break free

Na 30 jaar te hebben gewoond in dezelfde stad in Nederland (Amersfoort), was het gek om onszelf los te breken van het bekende. Ik ging meerdere malen per jaar op vakantie, waarvan ook een aantal workations. Het doel: de wereld verkennen. Wij kunnen zoveel leren van andere culturen, zeker als Nederlanders die redelijk ontwikkeld zijn in een partijtje klagen – terwijl we het eigenlijk zo goed hebben. We vergeten dit echter vaak door de waan van de dag. Toen één van mijn klanten vroeg of ik naar Spanje wilde gaan om de sales ter plaatse te verhogen, voelde ik gelijk: YES. Na 6 maanden heb ik dit project afgerond, wat de start is geweest voor mij en mijn man Hugo om verder te gaan met ondernemen terwijl we in het buitenland zijn.

 

Vanlife in Australië 

Vooral tijdens het reizen in onze campervan Daisy ervaar ik hoe weinig we als mens nodig hebben. In volledige openheid: I love luxe. Doe mij maar een jetset setting in een vijfsterren-resort met een cocktail in mijn handen, waar ik een sexy cut-out bikini op een strandstoel lig aan een infinity pool. Wat ik het meest bijzonder vind? Ik kan hetzelfde gevoel van luxe ervaren met véél minder: al onze spullen passen nu in een campervan van 2×5 meter, mijn kledingstukken zijn teruggebracht naar 10%, in plaats van 100 paar schoenen heb ik nu slechts 3. En ik voel me nog steeds gelukkig.

Mijn verwachting was dat kamperen en minimalistisch leven niet zou passen. Oncomfortabel zou voelen. Maar niets is minder waar.

Ik neem nu elke teug van het leven veel bewuster in me op. Ben één met de natuur. Leef zoveel buiten dat ik steeds bruiner en blonder word. Ik voel me steeds meer mezelf, juist nu ik zoveel minder heb.

Level up met een workation

Als mens zijn wij doodsbang voor verandering. Want verandering is vanuit de oertijd gekoppeld aan het ervaren van gevaar. Dus zijn we van nature geneigd om verandering zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Wat betekent dat we ons leven inrichten conform de verwachtingen van onze dierbaren. De route volgen van onze maatschappij. Soms zelfs als een schim door het leven gaan. Werk doorstaan door te leven van vakantie naar vakantiemoment (of workation naar workation). Totdat we zover van onszelf verwijderd zijn dat we depressief worden of in een burn-out terechtkomen. Hoe zijn we hier beland?

Ultieme vrijheid op workation

Ik heb mijn business zo gebouwd dat het mijn leven ondersteund, niet andersom. Waarom zou je af en toe op workation gaan als je ook je hele leven kunt beleven als een ultieme workation? Als Business Mentor kan ik elke dag werken waar ik wil, wanneer ik dat wil, hoe ik dat wil en met wie ik dat wil. Wat neerkomt op mijzelf en mijn laptop, op de meeste prachtige locaties waar ik en Hugo onze campervan Daisy hebben geparkeerd, om voor inspirerende start-ups en scale-ups aan de slag te gaan die als missie hebben om de wereld te verbeteren. Changemakers. Zo zie ik mijn klanten én mezelf. 

Je leeft maar één keer

Cliché, maar toch echt zo waar. Wist je dat de nummer 1 spijtgedachte van mensen op hun sterfbed is: had ik dat toch maar gedaan? Vanuit de angst dat iets mis gaat, verstijven we. Terwijl je juist zoveel meer kunt ontdekken en beleven door juist te handelen naar wat je hart verlangt. Het mooiste is: het leven wilt met je meebewegen. Zolang jij maar de eerste stap zet. Daarna zul je gesteund worden. Natuurlijk is dit niet lineair en zul je altijd pieken en dalen ervaren. Maar als je over vijf jaar terugkijkt, weet ik zeker dat je een lijn naar boven zult herkennen. 

Hoe ziet jouw ideale (werk)leven eruit? En hoe ga jij dit voor jezelf waarmaken? Want als ik het kan, kan jij het ook. Alles begint met een keuze. Wat kies jij vandaag?

Meer inspiratie van Samantha? Volg haar op Instagram @samanthatolboom of lees meer op haar website

728*90

Terug naar overzicht

X