Rechten en plichten rond workation binnenkort in de wet. Voor de coronacrisis had nog bijna niemand ervan gehoord: de workation, een combinatie van werk en vakantie. Inmiddels is de workation ingeburgerd in bedrijfstakken waar werken op afstand geen problemen oplevert. Binnenkort gaat zelfs de eerste wet over workations in.
“Een ‘workation’, werken op een vakantiebestemming, is na corona nog steeds populair in Nederland. Dat blijkt na een rondvraag bij meerdere reisorganisaties door RTL Nieuws. Bedrijven zien het als een aantrekkelijke manier om nieuwe werknemers te werven. “Het wordt steeds gangbaarder.”
Alieke reist de wereld over zonder vakantiedagen op te nemen: zo doet ze dat. „Ik reis al zo’n vijftien jaar solo de wereld over. Sinds een paar jaar in de vorm van workations: een combinatie van werk en vakantie. Ideaal omdat het je zo geen vakantiedagen kost. Zo kreeg ik opeens extra mogelijkheden om meer van de wereld te zien.”
Buiten is het grauw, thuis is het koud en de energieprijzen om het warm te houden in je huis schieten door het dak. Zou het niet goedkoper zijn om thuis de verwarming uit te zetten en naar een land te gaan waar lekker de zon schijnt op dit moment? Misschien is dat nog goedkoper ook qua levensonderhoud. Het is in ieder geval een boost voor je gemoedstoestand. Wat ook al reden genoeg is om op workation te gaan.
Alieke Ingerman begon haar bedrijf Working Remotely vorig jaar naast haar baan in loondienst. Haar idee om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de workation sloeg zó enorm aan, dat ze er vol voor ging. Een jaar later heeft ze een team in dienst. ,,Ik voorzie duidelijk in een behoefte.”
Overdag werkt Alieke voor haar baas in Nederland, daarna geniet ze van Spanje.,,Workation is de samenvoeging van work en vacation, werk en vakantie dus. Steeds meer mensen kennen het begrip, maar nog lang niet iedereen. Eigenlijk komt het er gewoon op neer dat mijn baas in Utrecht, het prima vindt dat ik in de Spaanse zon aan het werk ben. Ik werk op afstand en aan het eind van mijn werkdag doe ik nieuwe indrukken op’’, vertelt Ingerman.
Werken vanuit het buitenland? Als ervaringsdeskundige geef ik tips over een “workation”. Een tijd op reis gaan: voor velen klinkt het als een droom. Maar helaas moet er ook geld worden verdiend, dus voor veel mensen in loondienst was het niet haalbaar. Totdat we door de pandemie massaal meer vrijheid kregen in onze werkplek. Benieuwd of jij straks ook de wereld kunt gaan ontdekken zonder je inkomen op te geven?
Op workation terwijl je in loondienst bent? Soms kan het! Alieke is eventmanager in loondienst voor een Nederlands bedrijf geweest, maar werkte vanaf verschillende plekken in binnen- en buitenland. Weet jij wat erbij komt kijken als je remote gaat werken? Speciaal voor Cosmopolitan stelde ik een 8-stappenplan op voor je eerste workation.
Op workation in loondienst? Yes please! Misschien herken je het wel, je hebt meer reiskriebels dan vakantiedagen. Mooi shit! Tot je ontdekt dat een workation DE oplossing is voor dat probleem. Ik wil het liefst de hele wereld zien. Zo’n 4 jaar geleden ontdekte ik dat een baan in loondienst niet hoeft te betekenen dat je weinig kunt reizen, als je gewoon je laptop mee neemt.
Onze werkplek is de afgelopen jaren flink veranderd. Waar dat eerst vooral het kantoor was, werd dat vervolgens thuis en is het nu hybride. Bedrijven en medewerkers zijn zoekende naar de beste vorm. Voor de één is werken vanuit huis een uitkomst, de ander wil graag met collega’s op kantoor zijn. Er is veel flexibiliteit ontstaan in onze werkplek. En als dat niet per se op kantoor hoeft te zijn, dan kan dat dus ook vanuit het buitenland. Maar welke afspraken moet je dan maken?
Droom jij er met dit weer ook weleens van om je laptop in te pakken en naar een warm land te vertrekken, om daar in de zon te werken? Alieke Ingerman, eigenaar van Working Remotely, vertelt hoe je dat goed aanpakt. “Mijn thuiskantoor is niet ideaal, ik heb niet altijd zin in de drukte op kantoor en ik ben geen fan van het koude Hollandse winterweer. De oplossing? Een workation.”
Op workation terwijl je in loondienst bent? 4 tips om dit te fixen! Lijkt een workation jou ook te gek, maar ben je in loondienst en lijkt dat daarom geen optie? Think again. Mijn advies: Ga nu! Veel mensen hebben last van een (winter)dip. Positieve energie is soms ver te zoeken. Een zonnetje kan een mens dan zo goed doen. Juist dan is een workation ontzettend fijn.
Utrechter van de week! Utrecht missen doet Alieke niet echt, al zit ze heerlijk op haar plek in haar stadsie. “Het is een fantastische plek om te wonen, maar ik heb gewoon nooit zoveel last van heimwee.” Momenteel past een vriendin op haar huis en verblijft Alieke in Valencia waar ze ontzettend van geniet. “Het is hier echt fantastisch! Het is een hele grote stad, maar het is heel sfeervol.”
In loondienst werken vanuit het buitenland? Handige tips voor een workation. Een vaste baan hebben betekent niet dat je niet kunt reizen, en reizen hoeft niet alleen maar lang leve de lol te zijn. Dus schieten de zogeheten workations als paddenstoelen uit de grond, the best of both worlds. Waarom zou je dit willen en waar moet je op letten?
Op workation in loondienst? Alieke Ingerman bewijst dat het kan. Ze schreef hierover een gastblog: Op dit moment werk ik drie maanden vanuit het zonnige Spanje, mijn werkgever vindt dat prima. Ik was enorm toe aan een change of scenery en wat positieve energie. Reizen is altijd de manier om vrolijk te worden. Nieuwe culturen ontdekken, andere mensen leren kennen, lekker weer. Allemaal fijne ingrediënten voor een grote glimlach bij mij. Dus adios Nederland, hola Spanje!
Op workation in loondienst? Goed idee! Want niet alleen zzp’ers zijn digital nomads. Dat bewijst Alieke Ingerman (33). Ze werkt voor het Nederlandse Frankwatching, en doet haar werk regelmatig vanuit het buitenland. Zij weet dus als geen ander hoe je werken vanuit het buitenland, in loondienst, aanpakt. In dit artikel vind je Alieke’s tips om een workation voor te bereiden.
Waar klap jij je laptop open? Komen de muren op je af? Denk dan eens na over een workation in het buitenland. Work hard, play hard! Met de laptop onder de Spaanse zon bijvoorbeeld zoals Alieke. Een workation is de ultieme combinatie tussen werken en reizen – een manier om lang en vaak weg te zijn zonder dat je veel vakantiedagen hoeft op te nemen. Tegelijkertijd kun je nieuwe mensen ontmoeten, mooie plekken zien en vreemde culturen; een workation verrijkt je leven.
Op workation in Spanje? Utrechtse Alieke doet het én helpt je als jij dit ook wilt doen. Eind december spraken we Alieke Ingerman die in loondienst werkt, maar in het buitenland verblijft. Hierover blogt ze actief en aan de positieve reacties die ze daarop krijgt, merkt ze: workations zijn hot! De vragen van mensen die dit ook willen vliegen haar om de oren.
Overdag was ik druk aan het werk voor mijn baas in Utrecht en ’s avond genoot ik van de Spaanse zon. De eventmanager in loondienst daagt anderen uit eens na te denken over een workation. Binnen 48 is was het artikel op AD al meer dan 100.000 keer gelezen. Workations zijn hot, Alieke deelt haar ervaring.
Een tijd geleden schreef ik mijn eerste artikel op Frankwatching over mijn workation. Dat heb ik geweten! Daar kwamen heel wat reacties op. Ik beantwoord de meestgestelde vragen: 1. Waarom zou je op workation willen? 2. Zeg je tegen je baas dat je weg bent? 3. Hoe ga je het gesprek met je werkgever aan? 4. Hoe stippel je je reis uit? 5. Hoe vind je een geschikt verblijf voor je workation? 6. Zijn hostels nog leuk voor dertigers?
Deze eventmanager werkt vanuit de zon! Een eventmanager (in loondienst) die regelmatig vanuit het buitenland werkt, yeah right?! Maar toch bewijs ik dat het kan! Ik werk al 12 jaar in de evenementenbranche en werkt regelmatig even vanuit het buitenland. ‘Ik werk al een jaar of 4 remote, vooral omdat een change of scenery een mens erg goed doet. Zo ging ik bijvoorbeeld een week naar Stockholm, midweek naar Kijkduin en een tijdje naar Spanje.’
Meer dan 2.000 professionals gingen je voor! Ontvang maandelijks exclusieve tips, acties en inspiratie om je remote werk nog succesvoller te maken. Klaar om niets meer te missen?