fbpx

2 maanden op workation in Kaapstad

Lars Voorhout
11 juli 2023
6 minuten leestijd

Regelmatig delen wij verhalen van mensen die op workation zijn geweest. Dit keer het inspirerende verhaal van Lars Voorhout. Hij werkt als freelancer digital marketeer en is voor 2 maanden op workation naar Kaapstad in Zuid-Afrika gegaan. Hieronder lees je zijn workation verhaal. 

Als afsluiting van een wereldreis ben ik begin 2023 naar Kaapstad vertrokken om daar 2 maanden remote te werken. Een ideale plek om de koude Nederlandse winter over te slaan en te genieten van mooi weer, prachtige natuur en goede faciliteiten voor remote werkers.

 

Wat maakt Kaapstad zo uniek?

Kaapstad staat al langer bekend als een populaire plek voor digital nomads en remote werkers. Maar wat maakt deze plek nu zo uniek?

  • Prachtige natuur voor de deur

Kaapstad is gebouwd net boven Kaap de Goede Hoop en wordt omringd door bergen, heuvels en witte stranden. Voor een natuur en hike liefhebber als ik kan ik me geen betere plek bedenken. Na het werken neem je een Uber en sta je binnen 20 minuten bij de Tafelberg, Lion’s Head of lig je aan het strand. Vervolgens kun je (met mooi weer) genieten van een van de mooiste zonsondergangen die ik ooit gezien heb.

  • Betaalbare gastronomie van hoog niveau

Kaapstad staat bekend om de omringende wijnstreken en een internationale keuken waar je u tegen zegt. Het grootste voordeel, het is veel betaalbaarder dan in Nederland!

  • Geen tot weinig tijdsverschil met Nederland

In onze wintermaanden is er maar 1 uur tijdsverschil met Kaapstad, het andere deel van het jaar is er zelfs geen tijdsverschil. Voor mij was dit ideaal voor het inplannen van calls met klanten.

  • Goede faciliteiten

Het voordeel van een populaire digital nomad plek is dat het ingericht is om goed remote te kunnen werken. Zo zijn er veel coworking plekken van hoge kwaliteit met snel internet.

  • Onze winter is hun zomer

Kaapstad wordt vaak gekozen als bestemming gedurende onze winter. Niet gek, want dan is het daar zomer. In het binnenland kan het erg warm worden, maar in Kaapstad blijft het vrijwel altijd gemiddeld 17 graden door de koele zeewind vanaf de Zuidpool.

 

Fijne remote werkplekken 

Er zijn meerdere manieren om remote te werken in Kaapstad. Zo kun je in koffietentjes werken, in je eigen appartement/kamer of kun je kiezen voor een co-working.

Ik heb zelf gekozen voor een co-working. Dit aangezien je hier een fijne werkplek hebt, mensen om je heen ook allemaal aan het werk zijn (vaak ook als digital nomad of remote werker) en het internet altijd snel is.

Het elektriciteits probleem in Zuid-Afrika

Heel Zuid-Afrika heeft last van load-shedding, dat houdt in dat de elektriciteit voor een bepaalde tijd in een bepaald gebied plat wordt gelegd. Dit komt doordat Eskom, de grootste energieleverancier, problemen heeft met het leveren van genoeg energie. De energie wordt verdeeld over de wijken en er zijn periodes gedurende de dag dat je geen elektriciteit zult hebben. Deze periodes zijn de laatste tijd frequenter en langer geworden, wat sommige remote werkers afschrikt. Gelukkig heeft Kaapstad minder last dan bijvoorbeeld Johannesburg en zijn er veel plekken met een generator voor de downtime.

Verblijf in Kaapstad

Kaapstad bestaat uit meerdere leuke wijken die geschikt zijn om te verblijven. Ik ben zelf in CBD (centrum) en in Green Point verbleven, waarvan ik de laatste zeer kan aanraden. Verder zijn Waterkant, Sea Point en Observatory populaire en veilige plekken om te verblijven. Waterkant is de duurste en meest westerse wijk van Kaapstad, het voordeel is dat ze hier geen load-shedding hebben en dus voldoende stroom.

Airbnb is erg groot in Kaapstad en dit is een goede manier om een plek te vinden voor een korte periode. Als je voor een langere periode naar Kaapstad gaat, zou ik een kamer/appartement aanraden. Deze zijn een stuk goedkoper dan Airbnb. Een goede plek om hiernaar te zoeken binnen Facebook groepen. Er zijn in Kaapstad ook veel co-living plekken. Dit zijn plekken die gemaakt zijn voor korte verblijven tot een paar maanden, waarbij je samenwoont met andere remote werkers en ook gelijk coworking erbij hebt. Dit is wel een hele dure optie. 

Er worden nogal eens vraagtekens gezet bij de veiligheid van Kaapstad. Overdag is het op de meeste plekken heel veilig. Het wordt wel afgeraden alleen te gaan hiken of hardlopen in de natuur. Als het donker wordt is het slim om je met Uber te verplaatsen en niet te wandelen. Als je je gezond verstand gebruikt en niet met waardevolle spullen in het zicht loopt, is er niets om je zorgen over te maken.

 

To do in Kaapstad

Naast het werken overdag is er ook genoeg tijd over om de stad en de omgeving te verkennen. Werken en plezier maken is goed te combineren in Kaapstad. Het is een walhalla voor hikers en natuurliefhebbers. Hieronder vind je mijn favoriete dingen om te doen in Kaapstad:

  • Hiken

Een super mooie wandeling is naar Lion’s Head, vooral met zonsondergang of zonsopkomst. Uiteraard moet je de Tafelberg beklimmen, er zijn makkelijke routes en hele uitdagende routes, ook kun je met de gondel naar boven. Daarnaast zijn Chapman’s Peak, Suther Peak en Signal Hill ook erg leuk. Ook Cederberg is erg aan te raden waar je kunt overnachten bij de Wolfberg Arch. 

  • Naar het strand 

Kaapstad heeft hele mooie stranden zoals bijvoorbeeld Camps Bay en Clifton. Het is heerlijk om hier te chillen met een hapje en een drankje, te genieten van de zon en zonsondergang. Als je geen koukleum bent kun je zelfs een duik nemen. Zelfs in de zomer is het water heel verfrissend. Ook is Boulders Beach geweldig om te zien, met pinguïns! 

  • Botanische tuin

Kaapstad heeft een hele mooie botanische tuin die tegen de Tafelberg aan ligt. In de zomer houden ze hier ook concerten en is er iedere week een buitenbioscoop.

  • Markten bezoeken 

Kaapstad kent meerdere leuke markten die een aantal dagen per week geopend zijn. Mijn favoriete markt om rond te struinen is Oranjezicht in de wijk Waterkant. Dit is een boerenmarkt met allerlei eten, drinken en bloemen.

  • Events

In de zomer is er iedere week heel veel te doen in Kaapstad. Denk aan concerten van bekende artiesten en festivals op de mooiste plekken. Mijn favoriet is first Thursdays. Dit vindt iedere eerste donderdag van de maand plaats. Op deze dag/avond zijn alle kunstateliers geopend en gratis. Daarna is er een groot straatfeest met verschillende DJ’s.

De omgeving van Kaapstad

Niet alleen in Kaapstad kun je je goed vermaken. Het zou zonde zijn om naar Kaapstad te gaan en niet de omgeving te ontdekken. Zo zijn er prachtige wijnstreken in de omgeving en kun je de hele Kaap ontdekken. Bezoek zeker wijnregio’s Stellenbosch en Franschhoek. Heb je veel tijd, is het ook zeker aan te raden richting Drakensbergen, Lesotho en Kruger National Park te gaan! 

Kaapstad was voor mij een unieke ervaring en ik kan iedereen aanraden hier op workation te gaan! Lees hier meer over het leven van Lars als digital nomad en plaatsonafhankelijk werken.

728*90

Terug naar overzicht